4 села се молят за вода

13
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Безводие мъчи 4 села от Пернишка област, съобщиха кметовете на населените места. Най-страшно е състоянието на едно от най-големите села в общината – Ярджиловци, където кладенците са пресъхнали.

Хората наливат вода за пиене от съседното село Черна гора, а за други нужди пълнят бидони от реката, разказа кметът Григор Христов.

Проектът за водоснабдяването на Ярджиловци е внесен в инвестционния фонд от 500 милиона лева, които отпусна правителството от държавния бюджет, поясни кметът на Перник Росица Янакиева.

Второто засегнато от водната немотия село е Расник. Там водата не идва със седмици, сподели кметът Венцислав Любенов.

За справяне проблема Общинската управа е направила необходимите действия, като е внесла докладна в Общинския съвет, с която иска финансиране за водоснабдяването на селото. Предвижда се ревизия на водоизточниците и довеждащия водопровод, за да се открият проблемните места, коментира Янакиева.

Чешмите са пресъхнали и в още две пернишки села – Радуй и Планиница, предаде БТА.

Според кмета на Планиница Андрей Славчев още от лятото къщите имат само по 1 час и половина вода на 2 дни. Той изрази опасенията си, че местният водоизточник ще пресъхне напълно.

По думите на Росица Янакиева за водоснабдяването на Радуй и Планиница са необходими сериозни инвестиции,а те са слабо населени места.