След скандала с SMS-те Кулезич пенсионира Валентин Цоновски

12
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

След скандала с SMS-те Кулезич пенсионира Валентин Цоновски

Валентин Цоновски, скандалният бивш заместник-шеф по терора в ГДБОП по времето на Станимир Флоров и един от най-близките приятели на Цветан Цветанов, е бил пенсиониран изненадващо, стана ясно преди дни.

Валентин Цоновски

Неочакваното отстраняване на Цоновски от службите съвпадна със скандалните журналистически разкрития в пресата, че водещата от Нова телевизия Люба Кулезич е общувала с високопоставен полицейски служител, който я е информирал за промени по висшите етажи на МВР и й е давал информация за знакови дела. Полицейският бос е бил най-загрижен за шумния процес „Килърите“ с главен обвиняем Пешо Сумиста.

Люба Кулезич

След публикуването на скандалните есемеси дори неизкушените от съдебни процеси заподозряха, че скандалният полицейски шеф, който е особено близък с Кулезич е тъкмо Валентин Цоновски. Всички знаят, че през последните години той прекарваше повече време в Шумен, за да присъства неизменно на заседания на „Килърите“, да контролира процеса, да дава рамо на скандалната прокурорка Ася Петрова и да спуска опорни точки на журналистите как да отразяват делото.

В есемесите до Кулезич високопоставеният полицейски началник обяснява на водещата как да се оправдае, след като адвокатите на обвиняемите основателно изявят претенция, че тя не им дава думата в предаването. Кулезич освен това извършва престъпление, тъй като комуникацията с високопоставения полицейски служител се осъществява чрез чуждестранен мобилен оператор.

Така информацията за случващото се във Вътрешното министерство на България, както и секретни данни за знаковите дела в страната достига до чужда държава, което е откровен шпионаж.

Името на бившия заместник-шеф по терора в ГДБОП освен това се свърза с куп провали на МВР, най-скандалният от които е случаят с отвлечената Мирослава от Перник. Тъкмо Цоновски ръководи операцията, при която при неясни обстоятелства се самоубива свидетелят на престъплението Чочо и така разследването е провалено.

Основният подсъдим по делото ..Килърите“ Петър Стоянов – Сумиста

За него се твърди също, че е уговарял куп лъжесвидетели по делата, с които се гордееха Цветан Цветанов и Станимир Флоров.

Най-скандалното е, че пенсионираният Цоновски е прототип на доброто ченге от сериала „Под прикритие“, в чиято кожа се напъхва бившият културен министър Владо Пенев, но това е проблем на сценаристите на българските поредици.

„Цоновски усети жегата около себе си, особено след публикуването на есемесите на Люба Кулезич, и побърза да се спаси, като сам е помолил да бъде пенсиониран. Шефовете бяха длъжни да му потърсят отговорност, а не да го пускат да се измъкне от купищата далавери, в които се бе забъркал“, коментират негови колеги.

Високопоставени полицаи обаче са убедени, че въпреки пенсионирането Цоновски ще бъде подведен под отговорност заради скандалните афери, в които се е забърквал.

Според тях най-хубавото след пенсионирането му е, че делото „Килърите“ ще тръгне в съвсем друга посока и може би в този процес най-накрая ще се стигне до истината.