Трима загинаха в старчески дом

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Трима възрастни загинаха след инцидент със запалена цигара в дома за възрастни хора в парк „Кенана“ край Хасково рано тази сутрин, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Трима загинаха в старчески дом

Директорът на Старческия дом Вълко Пехливанов потвърди, че загиналите са трима. Инцидентът е станал в 4:20 часа от цигара, която е подпалила дюшек в една от стаите на дома. Не е имало разраснал се пожар, а дюшекът е тлеел и от дима тримата възрастни са се задушили. На мястото са пристигнали екипи на пожарната, които са се опитали да спасят възрастните хора, но не са успели.

Не е имало оповестителна система за пожар. Тримата загинали мъже са били с психически заболявания. Единият мъж – Радю Петков, се е събудил през нощта и е запалил цигара, която е забравил да загаси. Тя е запалила дюшека и така тримата възрастни са се задушили.

Санитарка първа е открила мъртви тримата мъже. Близките на пострадалите са уведомени.

Директорът е издал заповед още през 2012 г., че е забранено тютюнопушенето в дома, но въпреки неговата забрана виновникът за пожара не е спазил разпоредбата, за което е уведомен и синът му с писмо от ръководството на дома, че неговият баща категорично отказва да спазва разпоредбите в дома. Петков е правил няколко опита да избяга от дома. Снощи около 22 ч. дежурният персонал е минал през стаите и е отнел около 200 къса цигари от Радю Петков и няколко кибрита. Той е успял да скрие част от тях и е пушел през нощта. Възрастните хора в дома изразиха своите притеснения от случилото се и някои от тях споделиха, че този човек не е бил добре психически и често е нарушавал правилата в дома.