Доц. д-р Красимир Коев: Болестта на Паркинсон уврежда и очите!

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Предлагаме тема, която никога досега не е обсъждана. Става дума за зрителни нарушения при болестта на Паркинсон. Всички знаем, че това е преди всичко неврологично заболяване, но се оказва, че в много случаи се проявява и чрез зрителни нарушения. За това какви точно са тези зрителни нарушения, как се отразяват на болния от паркинсон и могат ли да бъдат овладени, разговаряме с нашия редовен консултант доц. д-р Красимир Коев.

Той е доказан в своята медицинска област, завършил е докторантура в МУ «Рене Декарт», Париж към Сорбоната и Националната очна болница на Франция «Кенз-Вент». Автор е на 115 публикации в областта на офталмологията. Водещ автор на патентован апарат за нискоинтензивна лазерна терапия в офталмологията съвместно с проф. Лъчезар Аврамов, д.м.н. За първи път прилага телемедицината в Българяи и по-специално за туморни заболявания на окото.

– Доц. Коев, с вас сме обсъдили едва ли не всички очни заболявания. Нека споделим с нашите читатели вреди ли на очите болестта на Паркинсон?
– Нека с няколко изречения припомним какво е болестта на Паркинсон, съкратено БП – неврологично заболяване, характеризиращо се с дегенерация на т.нар. допаминергични (произвеждащи допамин) неврони в субстанция нигра. От тази болест страдат между 100 и 200 на 100 000 души. Болестта на Паркинсон най-често се развива след 65-годишна възраст, но при 15 на сто от случаите започва да се проявява преди 50-годишна възраст. Засяга нервните клетки в зона от мозъка, отговорна за мускулните движения. Характеризира се с недостиг на химикала допамин, а симптомите й се влошават с времето. През последните години се наблюдава плавна тенденция към увеличаване квотата на младите пациенти.

– Какви точно зрителни симптоми могат да се появят при тази болест? Моля да ги изредите и да ги коментирате.
– Първо: затруднено движение на очите. Болестта на Паркинсон може да повлияе на способността да се движат части от тялото, включително и на очите. Пациентите могат да изпитват затруднения при движение на очите. Проблемът се забелязва най-осезаемо при гледане към бързо движещ се обект, например при гледане на моторните спортове или тенис мач. Понякога плавното движение на очите е заменено с бързо движение. Това нарушение може да затрудни някои дейности като шофиране например.

– А могат ли тези затруднения да се овладяват с лекарства?
– Да, могат да се третират с лекарства за самата болест. Страдащите могат да изпитват затруднения и при движение на очите нагоре-надолу, но те са по-характерни при състояние, наречено супрануклеарна парализа – тя е подвид на заболяването.

– Кой е следващият симптом?
– Следващият симптом е замъглено зрение, което може да се причини от трудности при движение на очите. Но може да бъде и страничен ефект от лечението на болестта на Паркинсон и по-специално от т.нар. антихолинергични средства. Появява се при прием на същите тези лекарства и може да се подобри с времето, тъй като тялото свиква с лекарството. Това става, когато лекарствата се приемат през дълъг период от време или когато е била направена корекция на дозата. Ако пациентите носят очила за четене, лека промяна в диоптрите може да премахне замъгленото зрение.

– При много очни заболявания се появява сухота в очите. Това касае ли и болните от паркинсон?
– Преди да ви отговоря конкретно, ще посоча още един типичен симптом – двойното виждане. То често се причинява от проблеми при движение на очите. При някои пациенти с паркинсон очите се движат от едната страна към другата – например движение на погледа по страницата при четене или нагоре и надолу. Слабата координация и преумората в очните мускули, които движат очните ябълки, може да са признак, че очите не се движат синхронизирано и това може да предизвика двойно виждане. Но нека не забравяме, че човек може да вижда двойно и без да боледува от паркинсон. Сега на конкретния въпрос: при хора с болест на Паркинсон има тенденция за по-рядко мигане от другите хора. А мигането помага за пречистване на очите чрез премахване на праха и мръсотията. Затова при намалено мигане те се наслояват и точно това причинява сухота и възпаление на зрителния орган. Съществуват и други причини за сухота в очите: «Жена ми изпитваше проблеми с очите след прием на лекарства», споделя мой пациент. Този проблем се нарича блефароспазъм, породен като страничен ефект от лекарствата. В случая за намаляване на дискомфорта и сухотата помагат изкуствените сълзи.

Лекува ли се блефаризмът?
Това заболяване води до принудително затваряне на клепачите

Блефароспазъмът се проявява, когато мускулът, който затваря клепача, се свива и преминава в спазъм. Това може да доведе до многократно потрепване на клепачите и затруднения да бъдат задържани отворении. Понякога може да настъпи пълно затваряне на клепача. Причините и лечението на блефароспазъма са сложни, тъй като понякога проблемът е следствие от употреба на лекарства за лечение на паркинсон, но пък в други случаи те могат да помогнат за подобряване на състоянието на болния. При по-леки форми на заболяването само потъркване на очите може да помогне. Понякога се използват инжекции с ботулинов токсин (ботокс) за лечение на блефароспазъм. Това нарушение се проявява по-често при паркинсонизъм, отколкото при паркинсон.

Каква е причината за зрителните халюцинации?

Появяват се при някои болни от паркинсон, като при това състояние те виждат несъществуващи неща, например движещи се светлини, предмети, хора или животни. По-често се среща при пациенти, страдащи дълго време от болестта на Паркинсон. Отчасти тези зрителни халюцинации може да се дължат на самото заболяване, но също така и на лекарство, използвано за лечението му. По-скоро страдат възрастните болни и тези с когнитивни проблеми. Лекарят може да предложи намаляване на лекарствата за паркинсон. Ако халюцинациите не изчезват, съществуват и други методи, които могат да помогнат. Но тези нарушения може и да не са обвързани с болестта на Паркинсон. Възможно е да има друга причина за влошаване на зрението. Внезапната поява на халюцинации може да е резултат от инфекция или друго заболяване. При хората, които страдат от паркинсон, могат да се проявят и други зрителни проблеми.Например човек с тази болест може да открие, че вижда затруднено при слабо осветление. Наблюдава се неспособност в разграничаването на ясната форма на предметите – например светъл обект на светъл фон. Това също може да повлияе на способността на пациента да прочете дребен шрифт. Възможно е да се прояви и т.нар. цветно зрение. Има болни, които не могат да различават някои от цветовете. Този проблем е по-задълбочен при разпознаването на нюансите на синия и зеления цвят. Цветното зрение може да се подобри с медикаментозно лечение на паркинсон. По-нататък следва т.нар. пространствена информираност. Страдащите от болестта на Паркинсон изпитват затруднения при възприемане на пространството около себе си. Те не могат да преценят разстоянието между обектите и изпитват затруднение при преминаване покрай дадени обекти или през тесен участък. Понякога помага докосването до врата или друг предмет.

Яна БОЯДЖИЕВА