Иванка Паунова: Чалгата никога не може да измести хубавата народна песен

12
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

 Иванка Паунова е една от невероятните дами, до които се е докосвал човекът на „Над 55” – лъчезарна, руса и красива. А с любимата си гъдулка скъсява всякакви дистанции.

Завършила е в Котел Музикалното училище „Филип Кутев”, а след това Музикалната академия по танцово и изобразително изкуство в Пловдив по всички инструменти. И оттогава досега си изкарва хляба с петте струни. В момента е диригент на пазарджишкия хор в ансамбъл „Пазарджик”, преподава гъдулка в ПУ „Паисий Хилендарски”, отделно води три самодейни състава. В САЩ пък изнася лекции по този най-древен български инструмент, който единствено нашепва за душата на прабългарина и славянина.

– Няма българин, който да не харесва този уникален инструмент, фолклорът си остава вечно жив. Акомпанирам на 53 възрастни жени от с. Главиница – най-старата е на 86 години, а най-младата е 21-годишна. Чалгата и в най-най-бруталния си вид не може да измести никога народното творчество. Да, повечето от чалгаджийките са били фолклорни певици и то си личи, защото напоследък записват албуми с народна музика. За мен това е едно течение, което отминава, всеки има право да се докосва до него и което му харесва. Значи и за тях има слушатели. Но няма как чалгата да измести фолклора… Човек трябва да познава и хубавото, и лошото, за да може да ги различава. Вкусовете се възпитават от нас самите. Радва ме, че по дискотеките вече се пускат винаги хора, наравно със сръбски и македонски, позволихме да навлязат чужди течения. Но това не го виждам като предателство, защото музиката на нашите съседи е стойностна. Ние си заимстваме… Какво бих казала на читателите на „Над 55”? Да обичат фолклора, народната музика, защото тя е нашата визитна картичка, ние сме българи и не можем да бъдем други, казва чаровната дама.

Георги АНДОНОВ, Кърджали