Полезни съвети и грижи за очите

14
Добави коментар
sgotvi
sgotvi

Полезни съвети и грижи за очите

Грижа за очите

Окото е чифтен сетивен орган при човека и животните, който притежава способност да възприема електромагнитното излъчване на светлинните вълни и така да обезпечава основната сетивна и когнитивна функция – зрението. При човека органът око е само компонент на цялостния зрителен апарат, който включва периферен, проводников и централен отдел. При различните организми очите са устроени по различен начин. Единствената функция на най-просто устроените очи е да разграничава тъмнина и светлина. По-сложно устроените предполагат по-развито зрение. Най-висшеустроени видове от класовете Бозайници, Птици, Влечуги и Риби имат по две очи, които могат да са разположени в една равнина и дават възможност за възприемане на триизмерен образ (стереозрение), както е например при човека. При други видове – като заека и хамелеона – очите са в различни равнини и виждат два отделни образа (монокулярно зрение). Посредством очите организмът набавя около 90% от информацията в околния свят.

Очите са най-високо развитите сетивни органи. Те се нуждаят от добра грижа, внимание и грижи, тъй като често са изложени на прах, замърсяване, запушена атмосфера.

Пренапрягането на очите може да доведе до редица проблеми, като най-честите са главоболие, чувство на преумора, неразположение и други.

Следвайки полезните съвети, които сме подбрали за Вас ще можете да поддържате очите си в най-добра форма.

– Един от първите, най-важни съвети, това е да си измивате очите всяка сутрин със студена вода.
– Не прекалявайте с четенето – повече от 2 часа не е необходимо да четете. Почивайте си периодично, очите Ви имат нужда от отмора.
– Не четете на слабо осветени места.
– внимавайте с гримовете и кремовете за очи, важно е да внимавате да не попадне количество материал в очите Ви, в случай, че проникне – почистете и измийте незабавно с вода.
▪ Приемайте течности – около литър – литър и половина на ден.
▪ Спете най-малко 7 часа на денонощие

Не посещавайте очен лекар само при проблем, правете периодични профилактични прегледи.
Полезни храни, които стимулират и подобряват зрението:

▪ моркови и картофи
▪ плодове и зеленчуци
▪ морска храна и пшеничен зародиrш
▪ крехко месо (без тлъстини)
▪ авокадо, зехтин и зърнено масло

Надяваме се, че съветите ще Ви помогнат да подобрите начина си на живот.