12 храни, подходящи за ядене след тренировка

18
Добави коментар
dingo_was
dingo_was

Яйца

Протеинът и въглехидратите са две ключово важни храни, нужни в менюто, подходящо за след тренировка. Те имат голямо количество протеин и са една от малкото храни, съдържащи витамин D  в естествена форма. Не се хранете със сурови – те на практика нямат предимства пред сготвените.

Киноа

За да получите необходимата доза въглехидрати след тренировка, кафявият ориз ще подейства добре, но не може да се  конкурира с всичките витамини и хранителни съставки, съдържащи се в киноата. Също така в нея се съдържат много повече протеини и фибри, отколкото в кафявия ориз. Освен това изисква и минимален период за приготвяне.

Портокалов сок

Освен че съдържа витамин С, в портокаловия сок има по-голямо количество Калий, отколкото ще откриете в други напитки, които са за консумация след тренировки. Калият е важен електролит, който помага на организма да уравновеси нивата на течностите в него. Портокаловият сок е подходяща съставка и на протеиновите шейкове.

Банани

Бананите съдържат въглехидратите, нужни след тренировка. Те ще Ви помогнат да възвърнете нивата на гликоген в тялото, който спомага за възстановяване на напрегнатите мускули. Освен това подсигуряват голямо количество Калий.

Сьомга

Не само Ви предоставя голяма доза протеин, но и съдържа противовъзпалителните вещества, които съдействат за възстановяването на мускулите и подобряват тяхната работа.

Боровинки

Тези малки плодове предоставят на организма големи количества антиоксидантни вещества. На практика според проучвания боровинките могат да утроят степента на възстановяване след интензивни тренировки.

Сухи плодове и ядки

Те предоставят бързо на организма протеини и въглехидрати. Ядките от соя са много полезни за изграждането на мускулната тъкан.

Ананас

Ананасите съдържат бромелаин, естествено противовъзпалително, което облекчава болките след натъртвания, навяхвания и подуване. Съдържат и витамин С, който е ключов компонент за възстановяването на тъканите.

Сладки картофи

Освен здравословната доза от въглехидрати, сладките картофи съдържат и различни витамини и хранителни съставки – сред които витамините B6, C, D, магнезий и калий.

Киви

Кивито е плод, който съдържа много витамин С и калий. Също така в него има антиоксиданти, които облекчават болезнеността в мускулите. Не махайте обелката – тя също съдържа полезни вещества.

Вода

Може да изглежда очевидно, но липсата на хидратация е най-често срещаната грешка при спортуване. Пийте вода, за да се чувствате добре и в кондиция.

Много важно – хапнете нещо

Вашето тяло използва много енергия, докато тренирате. Ако не я върнете бързо, то мускулите няма да могат да се възстановят по правилен начин. Така цялата Ви усилена работа ще отиде на вятъра.