Демонтаж и замяна на тоалетна чиния тип моноблок

11
Добави коментар

Демонтаж на стара тоалетна и замяната и с нова на същото място е нещо по силите на всеки домашен майстор. Ние ще ви покажем как да го направите .

Тоалетните са част от стандартното оборудване на банята и повечето от нас ги приемаме за нещо, което се монтира веднъж от майстор водопроводчик и повече не го мислим. Въпреки това, ако се спука,счупи или искаме да заменим старата тоалетна с нова е добре да знаем как да го направим дори и без помоща на майстор, който се открива трудно и естествено стува пари. Да се демонтира старата тоалетна и на нейно място да монтирате нова не е никак сложно, още повече, че най-вероятно разполагате с необходимите инструменти в къщи.А като следвате нашите инструкции няма да ви липсват и умения.

Необходими материали:

Гумени ръкавици, парцали, гъба.
Обикновен гаечен ключ с подходящ размер.
Регулируем гаечен ключ ( Водопроводен ключ)
Отверка с цилиндрични накрайници(шестограми) или тресчотка.
Комплект моноблок.
Комплект крепежни елементи за монтаж на тоалетна чиния.
Антбактериален санитарен силикон с подходящ цвят съобразен с цвета на тоалетната чиния и плочките в банята.
Гумен маншон или гъвкава връзка за тоалетна чиния.
Кълчища или тефлонова лента.
Длето за цимент и чук – при необходимост
Демонтаж на старата тоалетна

Спрете подаването на вода към толетното казанче. Изпуснете водата от казанчето, като задържите бутона натиснат по дълго време за да изтече максималното възможно количество вода от него.Ако е възможно да се отвори капака на казанчето , направете го и с гъба попийте водата от дъното му. Поставете кърпа на пода зад тоалетната чиния за да попива остатъчната вода при демонтажа на казанчето. Демонтирайте тръбата за подаването на вода към казанчето. Обикновенно тя е от тип “мека връзка” и се демонтира с помоща на гайчен ключ.

Развийте болтовете, които съединяват казанчето с тоалетната чиния и премахнете казанчето.Отстратете болтовете които придържат тоалетната чиния към пода с помоща на отверка с кръгли накрайници ил тресчотка.Ако болтовете са много ръждясали, може просто да ги скъсате.Разклатете тоалетната чиния назад –напред, като леко повдигате нагоре, за да се освободи от фланеца на отходната тръба и я премахнете.Ако тоалетната чиния е лепена с цимент, може да се наложи да използвате длето и чук за освобождаването и от циментовото легло.За да предотвратите излизанета на неприятни газове от канала запушете го със стар парцал.

Почистете добре пода под мястото на старата тоалетна чиния, като премахнете всички остатъци от стар цимент или друто лепило. Сега е момента да проверите наред ли е водопроводната връзка и отточната канализация и да направите необходимото за нейното почистване. Не забравяйте да използвате гумени ръкавици, когато правите това.Проверете “меката връзка”, която захранва казанчето с вода. Ако е стара и амортизирана я заменете с нова.Проверете гуменият фланец, който съединява тоалетната чиния с канализацията да не е скъсан или напукан, като премахнете всички остатъци от старо лепило по него. Най- добре е да го замените с нов.

Сега вече сте готов да монтирате новата тоалетна чиния. Монтаж на новата тоалетна чиния – моноблок

Комплект скрепителни елементи за монтаж на тоалетна чиния.На пазара се продават комплекти за монтаж на тоалетни чинии, които съдържат пластмасов дюбел, болт с шестограмна глава, уплътнителна шайба, декоратива капачка за главата на болта. Напоследък се появиха и модели тоалетни чинии със страничен монтаж за които също има подобни комплекти. Най-добре да закупите комплекта за монтаж заедно със закупуването на тоалетната чиния след консултация с продавача.Вероятно новият комплект моноблок е придружен с подробни инструкции за монтаж. Запознайте се подробно с тях преди да пристъпите към по-нататъшни действия.Проверете дали монтажните отвори на новата тоалетна чиния съвпадат със отворите на старата. Ако не съвпадат отбележете мястото на новите отвори, като следвате схемата за монтаж на производителя.

Съобразете разстоянието от отвора на канализацията до отходния отвор на тоалетната чиния да бъде такова, че да позволява безпроблемно съединяване на двата отвора посредством гуменият маншон. При по- големи разминавания на отворите използвайте гъвкава връзка тип “хармоника”. Разпробийте отбелязаните отвори с ударна бормашина с бургия за бетон с необходимият диаметър(виж комплекта за монтаж). След като почистите прахът от пробитите отвори с прахосмукачка или гумена духалка, поставете в тях монтажните дюбели от комплекта. Монтирайте казанчето на моноблока към тоалетната чиния, като стриктно следвате инструкциите на производителя. Намажете със антибактериален санитарен силикон долният ръб на тоалетната чиния и я поставете внимателно на мястото и на пода така , че монтажните и отвори да съвпаднат с пробитите в пода отвори.

Ако пода не е достатъмно равен проверете нивелацията на тоалетната чиния. Нивелирайте я посредством нивелир и малки дървени клинчета. Завийте монтажните болтове, като не забравяйте да сложите предпазните пластмасови шайби. Не прекалявайте със затягането на болтовете за да не се спука тоалетната чиния – тя все пак е керамична. Свържете тоалетната чиния към канализацията. Свържете казанчето към водопроводната мрежа, като стриктно следвате инструкциите на производителя. Ако досега не сте имали спирателен кран на “меката връзка” преди самото казанче сега е момента да го сложите, то може да ви спести много неприятности и проблеми в бъдеще. Монтирайте седалката на моноблока.

Попълнете внимателно всички пролуки между пода и ръба на тоалетната чиния с антибактериален санитарен силикон и го загладете със пръста на ръкавицата натопен в сапунена вода или препарат за миена на съдове. С това операцията е приключена и може да почистите банята. Силикона стяга за няколко часа и до тогава ще трябва да внимавате да не нарушите целостта му, защото той освен че играе ролята на лепило, същевременно предпазва от проникването на вода под тоалетната чиния и по този начин предотватява образуването на мухъл и неприятни миризми в банята. А няма и да наводните съседа през пробитите монтажни отвори за тоалетната чиния!