Интранет е предпочитаният канал за вътрешна информация за служителите на Мтел

1
Добави коментар
aneliika
aneliika

08 Февруари 2014г.

 Проучването, проведено сред служителите на Мобилтел, потвърждава световните тенденции и отличава като най-предпочитани онлайн каналите за информация, достъпни в движение по всяко време. Най-много от хората – 80 %, се информират за новините в компанията от Интранет – вътрешния уеб портал, както и от регулярните имейли от екип „Вътрешни комуникации“. След тях по популярност се нареждат седмичните новинарски бюлетини, информационните екрани в главния офис на компанията и др.
Почти половината от анкетираните служители на телекома четат публикациите в Интранет всеки ден, 79 % от хората са прочели повече от един брой на електронния бюлетин „My News Spot”, информиращ ги за ситуацията на телеком пазара, а 20 % са разгледали всичките му издания през годината.
Почти 60 % от служителите са посочили, че са прочели поне половината от изданията на печатното корпоративно издание – списанието Mteller.
От допитването сред служителите в Мобилтел става ясно още, че повече от 80 % от тях са се включили във вътрешните събития и инициативи на компанията през годината, като отдават предпочитанията си на тези със забавен или социален елемент. Най-посещавани и харесвани са регулярните благотворителни базари и доброволчески инициативи, както и коледното парти на компанията. Веднага след тях се нареждат бизнес събития с участието на мениджмънта на компанията, които са част от програмата за ангажираност на служителите в компанията, както и спортните събития.
Проучването беше направено в края на миналия месец, за да се прецени кои от многобройните вътрешни канали за комуникация се оценяват като най-ефективни от служителите на Мтел.
Тенденциите по отношение на вътрешните комуникации в световен мащаб посочват, че през 2014 година най-популярни ще бъдат каналите за информация, достъпни през мобилно устройство, използването на видео за предаване на послания към служителите и създаването на вътрешни социални мрежи с цел по-голяма ангажираност на служителите.