Украйна: „To be, or not to be”…

2
Добави коментар
maman9
maman9

/Поглед.инфо/ “Жужжать или не жужжат вобля о чем заморочка…”

Това, второто, стихче е на затворнически сленг, чийто корени са от Одеса…

Събитията в Украйна започват да придобиват все повече и повече шизофренично-криминален привкус и раздвоението на Шекспировия герой Хамлет „надвисва” над украинската земя. Само ви припомням, че зад това раздвоение на Хамлет се крие толкова много смърт на близки хора.

„Към ЕС ли да сме или към Русия?” Това е въпросът, който си задава ръководството и народът на тази голяма като територия и богата откъм полезни изкопаеми страна.

Десетки хиляди демонстранти се събраха в неделя в Киев на юбилейното, десето, „Народно вече” („Народно събрание”) – на организирания от опозицията уличен парламент.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) премина в повишена антитерористична готовност, предаде Интерфакс. Причина е опитът за отвличане на самолет за Сочи, извършено в петък. Тогава пияният украинец Артьом Козлов заяви, че иска да лети при президентите Владимир Путин и Виктор Янукович, чиито ръце били в кръв.

На сайта на СБУ се съобщаваше, че има заплахи за взривове на обекти с повишена опасност – атомни и водноелектрически централи, а също така на международни летища, гари, автогари и магистрални тръбопроводи.

За да не се присъедини Украйна към ЕС, който така и не знае все още какво да я прави тази огромна територия, Русия даде пари. Хем даде, хем – не! „Матушка” Русия засега няма да отпусне втория транш от 2 милиарда долара от договорения с Украйна заем, съобщи БНР.

Руският финансов министър Антон Силуанов обяснил, че няма твърд график за превеждане на средствата и Москва чака Киев да изпълни поетите ангажименти по сметките за газа. Превеждането на средствата не е директно обвързано с плащанията на „Нафтогаз Украйна“, но тази компания е държавна и трябва да изпълнява задълженията, поети от държавата.

Украинските власти чакаха транша до края на януари. Друго условие, което постави Кремъл, е да се върне стабилността в управлението на Украйна. Москва предложи заем от 15 милиарда долара на Киев, ако той не подпише споразумение с ЕС. Досега от сумата са дадени 3 милиарда.

Вместо пари съветник на руския президент Владимир Путин предложи разделяне на Украйна, съобщи в. „Комерсант“.

Според Владимир Гласев са необходими федерализация на страната и сближаването на югоизточната й част със създадения от Русия Митнически съюз. Властта в Киев ще сгреши, ако отложи силовото решение на кризата, допълва той. Опозицията се опасява от същото и смята, че началото е в намерението на президента Виктор Янукович да назначи за премиер шефа на администрацията си Андрей Клюев. Янукович решил това след среща с руския президент Владимир Путин в петък в Сочи.

Да погледнем нещата и откъм другата страна на океана. През 2013 г. САЩ вкараха в Украйна повече от 100 млн. долара като „помощи за реализирането на реформи, необходими за евроинтеграцията“. По оценка на депутата от Върховната рада Вадим Колесниченко, „за последните 10 години в Украйна са „налети“ до 10 млрд. долара за установяването на „ефекта на демокрацията““ . В публикуваните в Интернет през декември 2013 г. „Атлантически справки за чуждото влияние върху Украйна“ можете да прочетете, че главните инвеститори са били и си остават Съединените щати. Американските „кинти“ се разпределят от органите на федералното правителство – USAID (United States Agency for International Development) с годишен бюджет до 100 млн. долара, Държавният департамент на САЩ, Корпуса на мира, NED (National Endowment for Democracy) и др..

Освен това можете да прочетете и данните на европейските специалисти в книгата на У. Улфкот „Война на тъмно“, според които съвременните основи на гражданското съпротивление в Украйна са поставени от бившия шеф на отдела за вътрешна сигурност на ЦРУ Чарлз Кейн, „имащ голям опит в организирането на „цветните революции“, започнали в Украйна още през 1996 г., когато той е подготвял и настройвал опозиционните групи за „мирен държавен преврат““ (Ulfkotte U. Der Krieg im Dunkeln. Die wahre Macht der Geheimdienste», Heyne Verlag, 2008. – 542 p.).

Британският „Guardian“ вече писа за финансираните от САЩ организации, стоящи зад активистите на киевския Майдан през 2004 г., за това, че всички лозунги, флаери, лепенки, плакати и интернет страници на „силите на протеста“ са с американски произход. И днес, използвайки натрупания опит, американците работят паралелно вече и в „гражданския“ и в „силовия“ сектор на Майдана.

Американският посланик Джефри Паят се опита да представи ”престъпление като тържество на демокрацията, а масовите противозаконни действия да прикрива зад сентенции за правата на човека”.

”Но най-любопитното е, че посланикът уверено заяви, че Украйна ще подпише споразумение за асоцииране с ЕС, сякаш той, а не ръководството на Украйна решава този въпрос. А то вече реши да не подписва това противоестествено споразумение, защото този документ е път към катастрофа“, заяви съветникът на Путин. Според него в Киев се извършва опит за държавен преврат и силово сваляне на властта с превземане на сгради и опити за щурмуване на президентството.

”Не само украинското, но и международното право характеризира това като опит за преврат, а шизофреничната ситуация се състои в това, че по някаква причина всички се страхуват да нарекат нещата с истинските им имена”, твърди Глазев.

Съветникът смята, че „шизофреничната ситуация“ и нежеланието на двете страни да се договорят, докато не настъпи катастрофа, се дължи отчасти на това, че властта се бои, че Западът и преди всичко САЩ ще вкарат семейството на президента Виктор Янукович и олигарси в черен списък с блокиране на активи и сметки и конфискуване на имуществото им.

„Нещо повече, те дори го заплашиха (с международния трибунал в Хага). Властите треперят за милиардите си и се опитват да издържат без нищо да губят, което само влошава заболяването“, казва съветникът на руския президент.

Ако в Украйна победи „уличната“ опозиция, която няма никаква стратегия за бъдещо развитие, конкретна политическа платформа и ярък лидер, който ефектно да ръководи страната в условията на политическа криза, то републиката не може да стане за ЕС надежден партньор даже в далечното бъдеще. Доста съмнително е, че властта с мирогледа на Майдана, ще може адекватно да изпълнява директивите на Евросъюза.

И как Европа ще има работа с неонацисткото обединение „Свобода“, смятащо се за идеологически приемник на УПА(организация, сътрудничела с хитлеристите през Втората световна война), и как точно това съвпада с европейските демократични ценности?

http://www.kotkacigulka.com

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели