Жандармерия заварди пътищата на крадците

1
Добави коментар
TORNADO1
TORNADO1

Жандармеристи тръгнаха вчера по черни и странични пътища по селата, които се използват от крадците при измъкване с плячката. Кметове и квартални инспектори заведоха униформените до местата за бягства, за да може да бъдат завардени и оттук нататък грабителите да не могат да си тръгват необезпокоявани, пише „Монитор”.

Точно в 8 ч.  сутринта 54 екипа със 146 служители на Главна дирекция „Специализирани полицейски сили” започнаха една от най-мащабните операции срещу битовата престъпност в цялата страна. Всеки екип е съставен от 4-ма униформени, които се придвижват с дизелова и високопроходима камионетка „Ивеко”.

В София-област в борбата с апашите бяха хвърлени 7 екипа. Те тръгнаха от жандармерията към полицейските управления в Своге, Сливница, Ботевград, Костинброд, Ихтиман. Там на място разследващи ще им кажат към кое село да се насочат.

„Ежедневно ще се прави анализ и отчет и силите ще се пренасочват, където е необходимо”, съобщи при старта на акцията вчера главен инспектор Красимир Григоров. Екипите ще работят на 12-часови смени денем и нощем.

„Една от задачите на операцията е превенция, така че не е проблем имащите намерение да извършат престъпление да знаят къде са екипите”, посочи от своя страна комисар Борис Танев. Според него жандармерията има достатъчно сили да изпълни поставената задача, а операцията да продължи до отпадане на необходимостта от нея.

Село Долно Камарци в община Елин Пелин беше едно от първите посетени населени места от специализираните полицейски сили.

„Ние имаме 3 прохода, после главен път на края на общината, така че често оттук се изтеглят крадците. При нас идват гастрольори от други места, имали сме крадци чак от Долна баня, но си имаме и местни”, обясни кметът на Долно Камарци Никола Гостев. Най-потърпевши от апашите са живеещите във вилната зона. Там има къщи, плячкосвани по 4-5 пъти.

„Изнасят легла, за да ги предават на вторични суровини, и различна покъщнина”, обясни още Гостев. При един от случаите крадците дори отрязали  асмата, за да я предадат за старо желязо.

„Четири пъти ме обираха, взеха ми ориз, захар, 2 бакърени казана. Хванаха го крадеца единия път – момче от съседното село, но нищо не ми върнаха, нито него го осъдиха, малко стрували нещата”, разказа 83-годишната Спаска. Съселянинът й дядо Никола казва, че него не са обирали, защото е въоръжен до зъби – с метална вила, чук и пищов.

Не казва каква марка е пистолетът, но подчертава, че е с много патрони. „Мен не ме е страх, те затова не идват”, обясни Никола Малинов. Неговият адаш бай Кольо видял как четирима крадци влизат в къщата му, но извадил брадвата и ги подгонил. Ана Богданова се простила с апарат за кръвно и микровълнова печка, изнесли ги, докато мъжът й бил в едната стая.

Заради набезите кметът вече си има тефтерче с номера на коли, с които се навъртат гастрольори. Той работел с група бдителни граждани, те му дават сигнали, когато непознати се въртят, а той ги препращал към полицията.

„По-добре е сега като има жандармерия, защото ако видят някой да краде, могат да го арестуват на място, а преди трябваше да звъня, то няма човек, да се правят заградителни мероприятия”, разясни кметът Николай Гостев.