Слънчеви колектори тип „Направи си сам“

6
Добави коментар

Голяма част от домакинствата в България живеят в блокове. Те могат да закупят слънчев колектор терасен тип, който е специална разработка на „Solar Home“. Удобен е за инсталация на тераса заради подходящите му форма и габарити. Оразмеряването е съобразено с размерите на стандартна тераса и е незаменим източник за безплатна енергия от слънцето.

Когато е възможно изграждането на термосифонна система „терасен тип“, при денивелация на бойлера спрямо колектора, системата изисква само 4 основни компоненти – слънчев колектор, бойлер, тръбен път и разширителен съд. Присъеденителните фитинги за свързването на тези елементи притежават пръстен който се пресова в медната тръба, а това става с обикновен гаечен ключ и не е нужно запояване. Циркулацията се осъществява по естествен принцип. Системата е опростена и не е нужна профилактика или допълнителна поддръжка.

1      медна тръба      за улеснение на монтажа се използва гъвкава медна тръба 2     адаптер нипел     присъеденяване на колектора към тръбата 3     дебелостенна излолация     осигурява термоизолация на тръбите 4     терасен колектор     30 броя heat pipe тръби Размери – дължина 3м, височина 1м. 5     стойка за слънчев колектор     изработва се собственоръчно от клиента, не се включва в комплекта 6     heat pipe тръба     елемент от терасният слънчев колектор 7     манометър     следи за оптималното налягане в системата 8     четирипътен адаптер     свързва колектора, манометъра, една от тръбите, и мястото за пълнене 9     гъвкава връзка     не се включва в комплекта, свързва водопроводната мрежа и слънчевата ситема 10     адаптер тройници     присъеденяване на елементите от терасната слънчева система 11     разширителен съд     буфер при загряване и температурни разширения на топлоносещата течност 12     обезвъздушител     автоматично отвеждане на въздуха от системата 13     кран холендри     монтират се директно на бойлера и са удобни в случай на демонтиране на системата 14     серпентина     елемент от слънчевият бойлер през която преминава топлоносещата течност 15     бойлер     висококачествен бойлер придружен с електрически нагревател 16     вход бойлер     щуцер за влизащата студена вода от водопроводната мрежа 17     изход бойлер     щуцер за изходящата гореща вода от водосъдържателя 18     кран-водопроводна мрежа     достигане до необходимото налягане в системата 19     топлоносеща течност     пропилен гликол – Незамръзващ, неотровен антифриз предпазващ системата през зимата

Слънчевият колектор се зарежда с неотровен и нетоксичен концентрат пропилен гликол който осигурява топлообмена между панела и серпентината на бойлера. Това позволява целогодишната и безпроблемна работа на продукта. Тази топлопреносна течност предпазва слънчевият колектор подложен на атмосферни условия да не замръзне при температури до – 40 градуса по Целзий. Необходимото налягане се постига чрез допълването й с вода към концентрата от водопроводната мрежа. То се следи от манометър предвиден в окомплектацията.

Тази слънчева система е подходяща е за инсталация в голяма част от жилищните сгради и цената и е приятна изненада за тези които са решили да използват слънчеви колектори в своя дом.

Изработването й не е сложен и дълъг процес. Удоволствието при собственоръчната изработка е несравномо и се усеща веднага след завършването на инсталацията. От тогава месечните сметки за ток намаляват чувствително.

При консумация на ток от едно средно голямо домакинство от 50 лв. на месец за топла вода, така изградената слънчева система се изплаща за 40 месеца при днешните цени на електроенергията. Да не забравяме, че те се променят ежегодно във възходяща посока. От там нататък системата работи само за Вас. Живота на тези продукти е над 25 години, а слънцето няма да спре да грее през този период.

За други подобни идей свързани с използването на слънцето и слънчевите колектори като алтернативен източник на енергия в нестандартна композиция или всякакъв вид иновативни решения, можте да ни изпращате електронна поща на [email protected]

Когато не е възможно системата да се изгради по този начин с денивелация на бойлера спрямо слънчевият колектор е необходимо присъеденяването на управление и помпена група осигуряващи принудителна циркулация между слънчевият колектор и водосъдържателя както е показано в секцията видове системи – слънчеви колектори циркулационен тип.