Как да намалите риска от полово предавани болести при вагинален контакт?

14
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Автор: д-р Иван Костов

I-ва САГБАЛ „Света София“

Мобилен тел.: +359 886 398703

e-mail: dr_kostov(at)mamatatkoiaz.bg

 

Рискове: ХИВ, херпес, хламидия, гонорея, брадавици, сифилис, хепатит Б, хепатит Ц и др.

 

За разлика от другите форми на сексуални активности, при вагинален контакт има най-висок риск от забременяване и от заразяване с полово предавани болести.

 

Въпреки, че възможността от заразяване или предаване на ХИВ по време на вагинален полов акт е по-ниска, отколкото при анално сношение, това е много голям риск, и незащитения вагинален секс е особено рискован за жените.

 

Също така, ако вагината е суха поради хормонални промени, дължащи се на менопауза или противозачатъчни, може да се почувстват ожулвания, които правят по-лесно предаването на ХИВ. Наранената кожа е идеална среда за предаване на ХИВ при вагинален полов акт, включително и на лезии.

 

Четете още: Вируси на човешкия папилом – HPV

 

Мъжкият партньор е изложен на риск от ХИВ заразяване, особено ако има рани или наранена кожа.

 

При незащитен вагинален секс може да се предаде хламидия, гонорея, хепатит Б, Хепатит Ц, трихомоназа. Всички тези инфекции могат да бъдат предотвратени, чрез използване на презерватив, но сифилиса, HPV и херпеса, могат да пребивават извън влагалището и пениса, където презервативът не може да предлага защита.

 

 

Как да намалим риска? 

 

Използването на латексов или полиуретанов презерватив по време на вагинален полов акт е най-добрата защита срещу полово предавани болести, когато се използва правилно, е почти 100% ефикасен срещу ХИВ и бременност.

 

Четете още: 7 неща, които всеки трябва да знае за асимптоматичните полово предавани болести

 

Никоя друга форма на контрол на раждаемостта не предпазва жените от полово предавани болести. Препоръчително е жените да настояват за използване на презерватив, дори ако вземат хапчета срещу забременяване. Презервативът увеличава защитата от бременност и предпазва от полово предавани болести .

 

 

Снимки: photostock, Ambro FreeDigitalPhotos.net