Бизнесменът Неждет Куш пред фалит заради блокадата на границата

2
Добави коментар
TORNADO1
TORNADO1

Поставени сме в безпрецедентна ситуация да блокираме цялото си производство. Притиснати сме от форсмажорни обстоятелства и независещи от нас причини в една изключително сложна, необяснима и фрапираща ситуация, алармира ръководството на фирма „Куш Груп” ЕООД в официално изявление до медиите от ръководството на фирмата.

„Има реална опасност фабриките на дружеството и дъщерните фирми да спрат работа. Това ще доведе до съкращаване на 3 000 души от работните им места в регионите на Бургас и Благоевград. Причината е свързана с блокадата на българо-турската граница и ограничаването на квотите за еднократни разрешителни за малките превозвачи“, пише в изявлението. „Куш Груп” не развива транспортен бизнес, но осъществява превоз на продукцията си със собствен транспорт. Поради този факт имаме статут на дребен превозвач и работим с еднократни разрешителни, които вече са невалидни. На практика това блокира експортната и импортна дейност на компанията, която е пряко свързана с основната“, се казва в декларацията.

„От 10 дни нашите камиони стоят блокирани от двете страни на българо-турската граница. Тези, които не могат да влязат, са пълни със суровина за фабриките. Наличните количества са изчерпани и производствата на практика всеки момент ще спрат. Други камиони, които чакат за износ са пълни с готова продукция, която ние имаме ангажимент да доставим на нашите контрагенти. Поради независещи от нас причини, ние не можем да изпълним договорните си задължения. „Куш Груп” ЕООД и останалите пет дъщерни фирми имат сключени договори за износ в 37 страни със световноизвестни компании. Невъзможността да изпълним поетите ангажименти ще доведе не само до огромни неустойки, но и до едностранно анулиране на договорите. На практика това означава тотална загуба на пазари и изкуствено унищожаване на целия бизнес на компанията „Куш Груп”, пише в изявлението на ръководството й.

„Най-големият удар ще бъде оставянето без препитание на 3 000 български семейства. Всичко това ще случи, ако проблемът с блокадата на границата не бъде разрешен до 24 часа. В нашето положение са поставени още десетки фирми в страната. Взехме решение сами да обявим надвисналата заплаха, защото „Куш Груп” е сериозна компания с изграден авторитет, която винаги е подхождала с голяма отговорност към своите работници и бизнес-партньорите си“, се казва още в декларацията.  Призоваваме българското правителство да предприеме спешни мерки, защото в противен случай ще станем свидетели на жестока икономическа катастрофа, която ще бъде пагубна за цялата държава, алармират от компанията.