Започва международното изложение ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО 2014

1
Добави коментар
bulgariatravel.org
bulgariatravel.org

Започва международното изложение ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО 2014

11.02.2014

От  13 до 15 февруари 2014 г. в Интер Експо Център – София ще се проведе 31-то издание на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО 2014. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на икономиката и енергетиката, в партньорство с туристическите браншови организации БХРА, БАТА, AБТTA, БТК, Софийски туристически район, Съвет по туризъм – София, както и със Столична община. Организатор на изложението е ПРИМ ЕКСПО.

Изложението показва непрекъснато развитие и растеж, съобразявайки се с промените и тенденциите в туризма от национален и глобален характер. ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО доказва, че има сериозен принос в подкрепа на развитието на българския туризъ и на представянето на България като целогодишна дестинация.
 
КАКВО НОВО НА ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО 2014?
Тази година изложението е на площ от 6000 кв. м (ръст 25% спрямо 2013 г.) и в него участват над 250 фирми и организации от България и от 22 страни от цял свят. Международното присъствие включва фирми от Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, БЮР Македония,  Хърватия,  Италия, Испания, Тунис, Тайланд, Холандия, Индия, Германия, Куба, Kонго, Кувейт, Дубай, Руска федерация, Узбекистан. Сред изложителите са и  посолствата на Република Индонезия и на ЮАР в България, както и Катарски авиолинии.

За първи път във ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО участва Национален туристически офис от Китай с представителството си в Цюрих, което отговаря за промоцията на Поднебесната империя в България, Румъния, Унгария и Швейцария. Дебют прави и Алтайският регион – Западен Сибир от Руската федерация.
Повишен интерес за посещение на изложението проявяват представители от Израел, Малдиви, Азърбайджан.

С най-голям национален щанд се представя Министерството на икономиката и енергетиката – България. На 150 кв. м площ участват 25 браншови туристически организации, регионални туристически асоциации, съюзи на хотелиери и ресторантьори, туристически дружества, музеи и др.
От чуждестранните изложители с национални щандове участват: Министерство на културата и туризма – Турция, Национална туристическа организация – Сърбия, Агенция за промотиране и подкрепа на туризма – БЮР Македония, Туристическа асоциация – Румъния, Министерство на туризма – Куба,Туристическо и конгресно бюро – Загреб, Хърватия, Национален борд по туризъм – Тунис, Конгресен център Москва – Руска  федерация. Тази година участието на гръцките фирми е още по-мащабно и разнообразно, независимо от отсъствието на Националната туристическа организация на Гърция.

Тази година над 30 общини се представят на борсата по европейски програми. Сред тях  с интересни теми са: „Античното наследство на Тракия“, „Долината на розите и тракийските царе“, „Източният свят на Родопа планина“, „Непознатото Средногорие“, „Долината на Струма“, „Новото тракийско злато“, „Враца – врата към древността“, „Уикенд Северозапада“, „Туристически район Рила“ и др.
Новите 48 изложители от България и чужбина допринасят за обогатяване и  разнообразяване предлагането на туристическия продукт, с  нови  дестинации и програми  за 2014 г.  Увеличен е  делът на фирми, офериращи специализирани видове туризъм – балнео и СПА културен, конгресен, винарски турове, детски и младежки лагери и други.
 
КАКВО ВКЛЮЧВА СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА?
Министерството на икономиката и енергетиката организира в първия ден на борсата две очаквани събития: своята Годишна среща с представителите на местната власт в зала „Витоша” и съвместно с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм дискусии на тема „Балнео и СПА туризмът – стратегическият потенциал на България” в зала „Вихрен”.
С интересни теми в творческата програма на 31-то изложение ще участват БХРА, АБТТА, общините Пловдив, София, Казанлък, Поморие, Кърджали, Самоков, Стара Загора и др. Много туроператори, курортни комплекси и фирми ще представят по атрактивен и стимулиращ начин своите нови продукти и каталози, предложения за ваканции и пътувания през 2014 г. С атракции и възстановки на ритуали в програмата ще участват изпълнители от Етрополе, Правец, Тетевен, Вършец, Костенец и др.
 
 
Събития организирани от Министерство на икономиката и енергетиката
 
13.02.2014 г.
13:00 – 14:00 – Работна дискусия на тема „Балнео и спа туризмът – Стратегически потенциал на България“ /Зала Вихрен/
Събитието се организира от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), в партньорство с Българската асоциация по балнеология и СПА туризъм (БУБСПА).
Предвижда се в рамките на дискусията да бъдат засегнати следните въпроси:
– Рекламни дейности, които МИЕ предвижда за популяризиране на Балнео и СПА туризма. Представяне на новия рекламен клип на тема „SPA and Wellness”, изработен по поръчка на МИЕ.
– Съвместни дейности на МИЕ и НПО за развитие на Балнео и СПА туризма. Представяне от Българската асоциация по балнеология и СПА туризъм на предстоящия Конгрес по въпросите на Балнео и СПА туризма, който ще се проведе с международно участие през м. юни т.г. в гр. Хисаря.
– Нормативна уредба, в т.ч. Проект на Наредба за условията и реда за сертифициране на „Балнеолечебен (Медикъл СПА) център”, „СПА център”, „Уелнес център” и „Таласотерапевтичен център” и за изискванията към персонала и към лицето с функции по управление на съответния център, която следва да бъде издадена по реда на новия Закон за туризма.
 
16:30 – 18:30 – Годишната среща на МИЕ с представителите на местната власт /Зала Витоша/
Тя има ежегоден характер и се провежда в съответствие на чл. 6, т. 15 от Закона за туризма като сегашното й издание включва:
– Представяне на нововнедрената в МИЕ облачна система за консолидиран Национален туристически регистър (обновява се в реално време);
– Представяне на информация за ЗИД на ЗТ, приет от Министерския съвет на 22.02.2014 г.
– Обсъждане на други актуални теми и проблеми, свързани с дейността на общинските администрации в областта на туризма.
 
Анимационна програма на щанда на МИЕ
13.02.
Представяне на традиционна родопска кухня – Регионална туристическа асоциация „Родопи”
Викторина „Познавате ли Тур регион Балкания“ – ТурКлуб „Ремарк“
 
14.02.
Представяне на характерни за района на Белоградчик българки вина – Сдружение „Бъдеще за нашия роден край“ – Белоградчик