21 полезни свойства на лайката за здравето

22
Добави коментар
dingo_was
dingo_was

Чаят от лайка от дълги години се счита, че има полезни от медицинска гледна точка свойства. Същевременно може да послужи и за разкрасяване. Цветчето на лайката прилича на маргаритка със своите бели листенца. Има приятен аромат.

Приложенията на лайката са много и различни – за облекчаване на проблеми с червата и стомаха, при безсъние. Ползите му за разкрасяване също са безбройно много.  В тази статия ще изброим 21 от предимствата на лайката.

Ползи за кожата

Чаят от лайка има великолепни противовъзпалителни, почистващи и овлажняващи свойства и се счита за добро средство за лечение на кожата.
Тъй като разполага с различни противовъзпалителни свойства, чаят от лайка ускорява зарастването на малки ранички и ги дезинфекцира.
Чаят от лайка е отлично средство за избелване на кожата по естествен начин.
Установено е, че лайката е много ефективна за облекчаване на раздразнената кожа и при изгаряния от слънцето.
Високото съдържание на антиоксиданти в лайката спомагат да се борите с акнето, което е често срещан проблем, особено в тийнейджърска възраст. Съдейства също за премахване на белезите от акнето.
Защитава кожата от  вредата на свободните радикали върху кожата, която е главен причинител на преждевременното остаряване. Така запазвате младежкото излъчване на кожата за дълго време.
Поставете охладени торбички с чай от лайка под очите и това ще Ви помогне да намалите тъмните кръгове под очите, както и подпухването на клепачите. Също така действа успокояващо на уморените очи.
Когато се смеси с мляко на прах, лайката е добър ексфолиант за тяло и лице. Премахва мъртвите и сухи клетки, като дава възможност да се появят новите.
Ако консумирате редовно чай от лайка, то той подхранва и овлажнява Вашата кожа в дълбочина. Може да използвате лайката и в домашно приготвени рецепти за разкрасяване.

Ползи за косата:

Чаят от лайка служи и като добро средство за грижа за косата. Някои от най-добрите й предимства са следните:

Измиването на косата с чай от лайка изсветлява веднага русата коса.  Прибавя и златист блясък към кестенявата коса.
Лайката е много ефективна и в предпазването от появата на пърхота, както и за премахването му. Освен това успокоява раздразнения скалп.

Ползи за здравето:

Чаят от лайка влияе релаксиращо на мускулите.  Отпуска мускулите на матката и въздейства успокояващо при менструални болки. Повишава глицина, който намалява спазмите на мускулите. Прекалено голямо количество от чай от лайка обаче може да разстрои стомаха. Тъй като лайката може да отпуска мускулите, чаша  чай от нея след тежък работен ден със сигурност ще съдейства за намаляване  на стреса.
Чаят от лайка може да се пие редовно в правилни количества и ще Ви помогне и ако сте оперирани от камъни в жлъчката. Той съдейства за предотвратяването на формиране на нови.
Чаят от лайка има антибактериални ствойства. Затова повишава имунната защита на хората. Чаят от лайка, изпит при настинка и кашлица, помага за по-бързото възстановяване на пациента.
Такъв чай съдейства да поддържате нормални нивата на захарта в кръвта, което е особено важно за диабетици. Консултирайте се с лекаря си, за да ви препоръча какво количество е подходящо да пиете.
Чаят от лайка може да бъде пакетиран в малки пакетчета или пък да е под формата на ледени кубчета, които да се слагат върху уморените очи, за да се премахват тъмни кръгове.
Чаят от лайка може да се използва за лечението на хемороиди.
Намалява образуването на газове. Също така спомага за премахване на киселините в стомаха, както и при синдром на дразнимото черво.
Чаят от лайка може да Ви помогне да облекчите алергични симптоми.
Редовното му пиене може да спомогне да се отървете от мигрената.
Чаят от лайката помага и за спокоен сън.

Най-доброто време за пиене на такъв билков чай е преди да си легнете. Това ще Ви помогне да спите спокойно и същевременно ще оказва благоприятно влияние върху здравословното Ви състояние.