Покривът на Кръстатата казарма протече :: Трибали – новини Враца/новини Монтана/новини Видин/Враца новини/Монтана…

1
Добави коментар
tribali.info
tribali.info

Ремонтът на Кръстатата казарма във Видин се оказа калпава работа, въпреки че за него бяха похарчени 1 500 000 лева, а дейностите  продължиха 8 месеца. Възстановяването на архитектурния паметник приключи точно преди година – на 6 февруари 2013 г. обновената сграда беше тържествено открита от тогавашния министър-председател Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов. Финансирането беше извършено по програма „Регионално развитие“. Днес в сградата има пукнатини, а след внезапното затопляне на времето покривът е протекъл.
Кръстатата казарма показа много дефекти, алармира директорът на регионалния исторически музей Фионера Филипова. Дори входната врата вече е ремонтирана наново по български тертип след основния ремонт.Директорката е пращала няколко писма за проблемите с некачествения ремонт до министерството на културата, но оттам са я посъветвали да изчака края на гаранционния период, защото има сключен договор с изпълнителя. Сградата на музея е публична държавна собственост. В момента, година след внушителния ремонт, той е затворен за посетители. Необходими са и около 500 000 лева за купуването на витрини, в които да се подредят експонатите.
Кръстатата казарма е построена през 1801 г. Покрит дървен мост я е свързвал с построената в съседство оръжейна работилница. След Освобождението сградата е служела за съд и казарма на българската войска.
 

13-02-2014 г. 10:36 ч. | прочетено: 575, коментари: 0 |