Живи легенди на Ники Илиев

1
Добави коментар
Adriana_who
Adriana_who

Премиера на новия филм на Ники Илиев      Живи легенди

текст: Теди Белчева

дата: 13.02.2014

 

 

Тя беше в особен къс кринолин, с впечатляващ грим и изглеждаше като току що излязла от екрана на „Игрите на глада”. Наведе лицето си на 20 см от моето и започна да ме оглежда. „Аз Вас Ви познавам!”- заяви тя и изстреля набързо преди да изчезне: „Аз съм в 1ва зала! Където съм аз, там сте и Вие!” Така се озовах до запазените за журналисти места.И така започна моята вечер на червения килим.Имаше три цвята вино, малко простосмъртни, много звезди и още повече чакане. Да бъдеш на премиера като простосмъртен е като да се разхождаш из страниците на списание. Татяна Лолова отляво, Ники Илиев отдясно. Ивайло Герасков на задния ред, а Цветана Манева на предния… Истината е, че много от българските актьори и актриси уважиха втория опит на Ники Илиев да прави кино като режисьор и сценарист. И ако „Чужденецът” беше едно трудно родено и много обичано бебе, „Живи легенди” ще бъде по-големият му брат, по-зрял във всяко едно отношение.

 

Помните ли как, когато бяхме деца, се чувствахме като замаяни след хубав филм? С часове и дни заемахме главната роля и „играехме”. Това е чувството, което остави Живи легенди в мен – излязох от залата не просто усмихната, а сияеща! И забелязах, че светът също сияе заедно мен, което е невероятно постижение за един български филм.Историята е за четирима приятели от училище, които животът е запратил в различни посоки. Единият се е превърнал в … домакиня, другият се опитва да бъде лекар, третият е станал спасител на плажа, а четвъртият… богат, успешен управител на банка. Има, разбира се, и една приятелка в групата – накъде без Саня Борисова – Илиева. Приятелската агитка в живота е отново в пълен комплект на екрана – Орлин Павлов, който се е справил блестящо с нужната метаморфоза, Саня, Ники, Любо Ковачев, невероятно добрата игра на Димо Алексиев … Още в началото богатият банкер удря главата си, забравя последните 15 години  от живота си и преобръща живота на всички!

 

За хубавите неща трябва да се говори и трябва да се говори много! Например за прекрасното заснемане на филма – оператор е Георги Кумитски. Когато гледате филм на Ники Илиев, имате чувството, че живеем на едно прекрасно, пет звездно място… Помните ли село Лещен от Чужденецът? Сега ще се почувствате по същия начин на морския бряг, сред скалите, пясъка, малките улици и едно бунгало, боядисано в синьо… Бас държа, че идващото лято ще има наплив към северното черноморие! Да говорим за сценария – дело на Ники и Саня и на Николай Василевски. Започнах да се смея още веднага след като избледняха надписите! … Да, тази, която ревеше най-силно в залата бях аз, признавам си… Почти не се усетиха наивни моменти, а там, където ги имаше, бяха по-скоро наивни от романтика, защото за да направиш едно послание красиво, то трябва да лети поне на няколко педи от земята.Ники Илиев е мечтател. 2 часа ще ви говори за мечтите, за това да загубиш себе си и пак да се намериш и ще го направи толкова красиво, че ще остави у вас чувството, че нищо не е загубено. Че отново можете да бъдете онзи млад човек, за когото НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА!

 

И наистина няма! Преди „Чужденецът” той беше споделил с Те говорят, че един ден просто е разбрал, че няма да дойде помощ отгоре и е решил да се заеме сам с финансирането на своя първи филм. И успя. Сега той е направил нещо още по-блестящо – успя за втори път и създаде нещо още по-добро.

 

Идете на кино и го вижте. И знаете ли какво – младият екип от талантливи и вярващи хора, които стоят зад този продукт, заслужават всяка стотинка от вашата подкрепа! Те ще ви дадат много смях и вяра, че не всичко е загубено, а вие ще им дадете… също ВЯРА, че талантът има значение.

 

 

Стани наш приятел във !