Диета DASH » Форум » Мнения | Fhl.bg

26
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Диета ДАШ оглавява ,американските класации,

като най-здравословен режим на хранене ,като цяло!

 

Какво е характерно за тази диета?

►Мотото на тази диета е :Отслабни здравословно,имай нормално кръвно,предпази се от диабет и сърдечно-съдови заболявания!

Тя е насочена главно към хора с хипертония (повишено кръвно налягане),дори се препоръчва от лекарите.Смята се ,че спазвайки я може да се избегне и приема на медикаменти.

Диетата DASH помага за намаляване на холестерола, и в съчетание с редуцирането на телесното тегло и физическа активност, може да намали инсулиновата резистентност. 

Понижавайки кръвното налягане,лекарите смятат ,че хората ще са с по-нисък риск за заболяване от няколко вида рак, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, сърдечна недостатъчност, камъни в бъбреците, намаляване на риска от развиване на диабет, и може да забави прогресията на бъбречно заболяване.

Новият бестселър,който е №1 в класациите за най-добра здравословна диета в Америка,първоначално е разработена ,като стил на хранене ,който да помогне за понижаване на кръвното налягане.
 

Оказва се обаче, че е DASH е един невероятен план за здравословно хранене,който води до загуба на тегло. 

Този хранителен режим включва:храни с ниско съдържание на сол (или натрий) ,много плодове и зеленчуци, и ниско-маслени или обезмаслени млечни продукти. 

Американската Диетата включва 8 основни групи продукти: зърнени култури, плодове, зеленчуци, обезмаслени млечни продукти, месо, птици и риба, ядки, семена, плодове, мазнини и масла, сладки. 

Включва високо съдържание на фибри, ниско до умерено съдържание на мазнини ,балансирани с нужното количество протеин,богата на калий, калций, магнезий .

Хранителен режим при 2000 калории на ден:

 

Вид храна

Брой на приеми 

Зърнени продукти 
(включват се най-малко 3 пълнозърнени храни всеки ден)

7 – 8

Плодове

4 – 5

Зеленчуци

4 – 5

Нискомаслени или обезмаслени млечни продукти

2 – 3

Крехки меса, риба, домашни птици

2 или по малко

Ядки, семена, бобови растения

4 – 5седмично

Мазнини и сладкиши

ограничено

►Коя е най-добрата диета за теб

►Холестерол в норма

►Какво е Коензим Q10 ?

 

автор: Милена Граматикова

Fitness & Health lifestyle