Опасна вода пият в село Градец :: Трибали – новини Враца/новини Монтана/новини Видин/Враца новини/Монтана новини/Видин новини

1
Добави коментар
tribali.info
tribali.info

Във видинското село Градец има 2 минерални извора. Единият е чешмата в местността Пашиното, в края на селото. Според кмета Илия Томов, водата в нея наистина е минерална, но в момента е опасна за пиене.
„Съдържанието на амоняк е десетократно по-високо. Слагам табели хората да не наливат вода, но те ги късат и пак наливат”, управникът. Според него проблемът е, че на земеделската земя се хвърля много тор, част от който отива във водата. „Писал съм писмо до министерството на здравеопазването и настоявам да се изследва почвата”, заяви кметът. По думите му, ако се докаже, че замърсяването е от торовете, чешмата трябва да се огради и да се ограничи наторяването. Водата в момента не е годна за пиене, амонякът вреди на бъбреците и зрението.
Другият минерален извор в Градец е в местността Сондата. Сондажът е направен през 1961 година. В началото водата била с температура 35 градуса и е със същите лечебни качества като тази във Вършец. В момента обаче е студена и има мирис на сяра. Жителите на Градец я ползват предимно за лечение на язва. „Село Градец има минерални води, които, ако се разработят, ще е добре за региона”, казва Илия Томов. Той се опитва да намери инвеститори, които да направят цех за бутилиране на вода, но мечтае и за минерална баня и СПА-център.
 

18-02-2014 г. 13:29 ч. | прочетено: 390, коментари: 0 |