Как да изберете правилната вратовръзка

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Вратовръзката е мъжки аксесоар с вековна история. Днес в бутиците се предлагат разнообразни модели, които допълват костюма. При покупката на вратовръзка има някои основни правила, които е добре да се следват.

Ширината на вратовръзката трябва да бъде съобразена и с фигурата на мъжа. Ако е по-пълен, не трябва да избира тясна вратовръзка. За такъв тип мъже са подходящи широките вратовръзки с дебели възли. Най-често носените вратовръзки са широки 8 см, а като дължина е добре да бъде на около 2 см над колана на панталона.

Изборът на цвят на вратовръзка се ръководи от три основни правила. Вратовръзката трябва да се забелязва на фона на костюма. Ако той е по-тъмен, с тъмна риза, може да изберете по-светла вратовръзка или черна, ако костюмът е изцяло черен. В случай, че материята на ризата не е изчистена, а има акценти върху нея като райе, малки щампи и т. н., препоръчва се вратовръзката да е не само едноцветна, но като цяло изчистена.

Ако ризата няма акценти, може да си позволите да я съчетаете например с раирана вратовръзка, която е в няколко нюанса. На по-възрастните мъже се препоръчва да носят по-спокойни цветове и да няма резки контрасти между вратовръзката и останалата част от костюма. Хубаво е при избора на цвят на този мъжки аксесоар да се съобразите и с цвета на очите. За мъжете със сини и сиви очи са подходящи черни, сиви, сини.

За тези, които са с кафяви или зелени очи подходящи цветове за вратовръзка са кафяво, зелено, изумруд и черно.

Червената вратовръзка често е част от официалното облекло на мъжа. Но с нея трябва да се внимава. Агресивното червено до известна степен ще привлече вниманието на събеседника и може да го отвлече от разговора. Нещо, с което трябва да се съобразите при делови срещи. Жълтата връзка също трябва да се избягва, защото е твърде ярка като цвят и прави лицето да изглежда по-бледо.

За делови срещи подходящи са тези на райе, много ситни точки, с ивици, с геометрични фигури и в краен случаи ако са много деликатни – флорални мотиви. Вратовръзките с животинки, анимационни герои и в ярки цветове са подходящи за свободното ви време.

Материята на вратовръзката е не по-малко важна. Тя донякъде е определяща и за цената на този аксесоар. По възможност избирайте такива, изработени от естествени материи – вълна, коприна, кашмир, памук или лен . Избягвайте вратовръзките, които са с прекалено голям полиестерен отблясък, защото изглеждат евтино.

Все още има мъже, които поставят и игла на вратовръзката. Този вече малко позабравен аксесоар е добре да бъде поставен така, че когато закопчаете сакото да не се вижда. Избягвайте поставянето й непосредствено под възела на вратовръзката.

Ако в джоба на сакото ще има малка кърпичка, хубаво е тя да е в същия цвят като вратовръзката.

Вратовръзката е подходящ аксесоар и за дънки в съчетание със сако, което е в спортно-елегантен стил. Ако се затруднявате при избора на този аксесоар, доверете се на компетенцията на консултантите в магазините, които ще ви посъветват какво точно да изберете.

Снимки: photl.com