Лек за главоболие

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Едно от най-честите неразположения, които развалят деня ни е главоболието. То може да бъде причинено от заболявания, месечни неразположения, стрес. В тези моменти хапчето срещу главоболие е най-бързото спасение. Но има някои храни, които могат да помогнат да го намалите.

Ето някои от тях.

Главоболие в следствие на настинка и грип

При настинка или грип тялото губи течности и важни соли, което е честа причина за дехидратация. Освен напрежението в синусите, високата температура, дехидратацията е друга основна причина, предизвикваща главоболие. Затова по време на настинка, за да намалите главоболието, пийте много течности, яжте и плодове като грейпфрут, диня, пъпеш, ягоди, ябълки и ананас.

Главоболие в следствие на стрес и напрежение

Когато сте подложени на стрес почти винаги усещате неприятното и продължаващо с часове главоболие. Напрежението е в областта на слепоочията и шията. За този вид главоболие ви е необходим коензим Q10, който е основен източник за производство на енергия и е важен за здравето на кръвоносните съдове.

Той е мощен антиоксидант и предпазва тялото от свободните радикали, образували се в следствие на стрес. Може да си го набавите чрез консумацията на яйца, риба тон или скумрия, карфиол, броколи и други.

Болки в следствие на мигрена

Мигрената често се проявява като болка от едната страна на главата, повишава вашата чувствителност към светлина и силни звуци. Може да предизвика и гадене. Редица научни изследвания показват, че витамин В2 може да помогне за намаляване честотата на мигрената с до 48%. Той подобрява енергийния метаболизъм на клетките на мозъка. Консумирайте повече храни като киноа, гъби, аспержи, нискомаслено прясно мляко и други.

Главоболие в следствие на хормонални проблеми

Този вид главоболие обикновено се усеща по-изострено от едната страна на главата. Смята се, че хормонът естроген е една от основните причини, поради които мигрената се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. При дамите този вид главоболие е силно изразено, когато нивата на естроген започват да намаляват.

Можете да намалите честотата на мигренозните пристъпи, ако приемате достатъчно количество магнезий. Магнезият също така може да помогне да успокоите и нервите. Консумирайте повече спанак и къдраво зеле, които ви дават почти 42% от необходимата дневна доза на минерала. Други добри източници са банани, сладки картофи, семена от сусам и слънчогледови семки .

Билковият чай също е здравословен начин за справяне с главоболието. Не забравяйте към него да добавите и малко количество от ароматния джинджифил.