Щатският флот ще оборудва кораб с футуристично лазерно оръжие

19
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Щатският флот ще оборудва кораб с футуристично лазерно оръжие 18.02.2014Публикувано в: Технологии

Новото лазерно оръдие тук е монтирано на борда на разрушителя USS Dewey. Снимка: John F. Williams / U.S. Navy

Военноморските сили на САЩ ще оборудват боен кораб с лазерно оръдие за пръв път това лято.

Прототип на футуристичното оръжие ще бъде инсталиран на борда на големия десантен кораб „Понсе“. Лъчът на лазера ще има далекобойност от 1,7 километра и ще бъде използван срещу тъй наречените „асиметрични заплахи“. Към тях военните причисляват безпилотните летателни апарати и развиващите висока скорост моторни лодки. „Понсе“ патрулира в Персийския залив, където съществува проблем с пиратски набези над кораби.

За последните 6 години за разработката на прототипа на корабния лазер на ВМС на САЩ са похарчени около 40 милиона долара. Цената на един изстрел с него е няколко долара – за сравнение изстрелването на ракета прехващач струва около 1 милион долара. Освен това за лазера на практика няма ограничение откъм амуниции.

Лазерният лъч е способен буквално да изпепели набелязаните цели и е абсолютно невидим за човешкото око. Установката може да се управлява изцяло само от един войник.

„Това фундаментално ще промени начина, по който се сражаваме“, заяви капитан Майк Зив. 

Очаква се изпитанията на лазера да продължат една година, след което ще бъде разгледан въпросът за серийното му производство и въвеждането му в експлоатация.

Успоредно с лазерното оръжие ВМС на САЩ работят и върху създаването на релсотрон – мощно релсово електромагнитно оръдие. То ускорява и изстрелва токопроводящ снаряд чрез две направляващи релси. При тестове снарядът е достигал скорост, надвишаваща 6-7 пъти тази на звука (1225 км/ч). Планира се релсотронът да има далекобойност от 180 километра, а в по-далечна перспектива – от 400 километра. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!