Apple вгражда в iWatch сензор за определяне нивото на кислорода в кръвта

20
Добави коментар
mayavp
mayavp

Apple вгражда в iWatch сензор за определяне нивото на кислорода в кръвта

Благой Благоев

вторник, 18 Февруари 2014 22:53ч

Apple продължава да интригува света с новия си продукт – умния часовник iWatch. По изтекла информация в пресата това устройство няма да е само модерен, електронен хронометър, а нещо по-смислено за крайния потребител. В iWatch се очакват функции като контрол върху състоянието на човешкото здраве и мониторинг на неговата физическа активност. В умните часовници, наред с другите неща ще бъдат вградени за целта сензори, които могат да открият количеството кислород в кръвта. Технологията се основава на способността на хемоглобина да привлича повече видима светлина (хемоглобин ненаситен с кислород) отколкото повече инфрачервена светлина.

Китайското издание EET-Китай подчертава крайната ненадеждност на технологията и нейната наистина доста непрятна зависимост от околното осветление върху устройството. Предвид значителната връзка на тази функция с нещо толкова сериозно като контрола на човешкото здраве, то става ясна нейната безполезност, поне в тази форма. Въпреки това, по непотвърдени от Apple данни, стана известно, че компанията планира да привлече към създаването на новата технология партньор, който има опит в разработването на метод за неинвазивен непрекъснат мониторинг на кръвта, включително и над нивото на кислорода в хемоглобина чрез оксиметрични сензори.

Функция за определяне на нивото на захарта в кръвта изглежда няма да се въвежда в iWatch, тъй като няма съвременни технологии за безкръвен анализ на хора с диабет. Реалистично ли е да се прави ЕКГ, като се използва устройството, все още не е ясно, но става известно, че активно се развиват сензори за бързо сваляне на ЕКГ. Но дали тази технология ще пристигне навреме за представянето на Apple – остава загадка. Часовникът очевидно ще е в състояние да предупреди собственика си за проблеми със сърцето и артериалното налягане.

Четете още: