Какво да е пердето за отделните стаи – Съвети за пердетата и интериора – Магазин Пердета БГ

9
Добави коментар
smartoffice
smartoffice

Какво да е пердето за отделните стаи?Формата на прозореца е много важна за пердето, което ще подберем
Какво да е пердето за отделните стаи? – Формата на прозореца е много важна за пердето, което ще подберем

    Пердетата са може би най-важният детайл в интериора на нашия дом. Независимо дали са дантелени, кадифени, копринени или от тафта, те не само красят прозорците ни, но и запазват нашата дискретност.
Човек е щастлив и иска да си стои вкъщи, когато домът му е хубаво подреден и чист. Пердетата трябва да са съчетани с другата украса в стаята. Ако мебелите в нея са с по-модерен дизайн, тогава и пердетата трябва да са по-изчистени. Ако диваните и килимът са пъстри, пердетата могат да бъдат едноцветни, без излишна украса. Иначе няма да изпъкне красотата нито на дивана, нито на килима, нито на пердето. Стаята ще изглежда претрупана, евтина, хаотична. Ако мебелите са класически, тогава пердетата не трябва да са с проста кройка. Ако мебелите са с ярък десен, пердетата трябва да са едноцветни и подхождащи на цвета на стените. Пердетата от естествени материи са подходящи за всякакъв вид стаи. Такива материали са коприната, коприненият воал, памукът, ленът. Те, за разлика от изкуствените материи, са чувствителни на светлината и праха, бързо се износват и изтъняват, по-скъпи са и затова не бива да се перат в пералня, а да се дават на химическо чистене. Може да се перат на ръка, но без прах за пране. Въпреки тези си недостатъци естествените материи стоят красиво, когато са надиплени, пропускат въздуха да циркулира, изобщо тези материи дишат и изглеждат много шикозно.
    Формата на прозореца е много важна за пердето, което ще подберем. За малките прозорци е по-добре да се изберат пердета с по-проста кройка и от по-обикновени материи. В по-сумрачни стаи е добре пердетата да са по-прозрачни и светли на цвят. На големите прозорци подхождат пердета, които са до пода, с богата драперия, може да са и няколко пердета едно върху друго.

ГОЛЕМИТЕ ПРОЗОРЦИ
За големи прозорци е подходящо пердетата да са дълги до пода, едноцветни, от кадифе, тафта. Те ще направят стаята по-забележителна. Интериорът може да се допълни със стенно пано и декоративни възглавнички, направени от същия плат и десен. Правилният цвят за пердетата на хола са бордо, зелено, златисто, кафяво, червено, бежово. Плътните пердета с определен десен придават класически вид, а ако се сложат само тюлени пердета, стаята придобива по-модерно и просторно излъчване.

ДЕТСКАТА СТАЯ
Пердетата в детската стая не бива да са натруфени. Добре е да са тънки и прозрачни, неголеми и тюлени, за да бъде стаята светла, просторна и същевременно уютна. За момчета е подходящ изборът на десен с герои от анимационни филми, а за момичетата – цветни мотиви. Допустимо е пердето да е най-много разделено на две. От същия десен може да сложи и пано на стената. Понеже пердето в детската трябва да е малко, по-евтино ще излезе, ако се купи някое останало късо парче, вместо да се реже от топа.

КУХНЯТА
Кухнята е стаята, която трябва да е най-осветена и просторна, защото в нея се храним и готвим. Затова и обикновено в нея мирише на готвено. За кухнята е подходящо перде от изкуствена материя, което да се пере лесно, или пък щора от дървени или метални ленти. Ако предпочитате перде от плат, тогава то трябва да е късо и със светъл цвят. Щорите пък са много практични. Те придават модерен вид на кухнята и могат да се измият в банята под душа за 2-3 минути.

СПАЛНЯТА
Пердето в спалнята може да е по-интересно и цветно. Идеалният избор са дългите до пода пердета от коприна или изкуствена тъкана материя с някакъв десен. За дискретността на спалнята най-подходящи са пердета от кадифе, коприна, тафта, сатен. Завивката на леглото също може да е от материя за перде – така спалнята ще придобие шикозен вид.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ:
* Перете тюлените пердета само с подходящи препарати.
* Ако перем пердетата в пералня, не бива да пускаме центрофуга.
* Програмата за плакнене също трябва да е кратка.
* Зад пердетата може да има щори, но светли на цвят (вечер вместо пердетата трябва да пускаме щорите).
* Когато купуваме перде и тюл, дължината им трябва да е два пъти и половина по-голяма от дължината на корниза (например, ако корнизът е дълъг 3 метра, пердето трябва да е с дължина 7,5 м).