„Оледало на времето“ на Балет „Арабеск“ с премиера в Музикалния театър

14
Добави коментар
boleyn
boleyn

/КРОСС/ На 26 февруари в Музикален театър ще бъде представен спектакълът „Огледало на времето“ – копродукция на Балет „Арабеск“ и „Креди Арте“ООД, обединяващ усилията на талантливите творци в лицето на Пета Диманова като композитор, Асен Наков – хореограф, Димитър Димитров – сценограф и Димитър Кабаков – драматург“

Многообразният съвременен свят. Объркан, пренаселен от хора, вещи, информация и шум. Невъзможност да останеш сам за малко, макар че всеки от нас всъщност е много САМ. И колкото повече ни заобикаля многотията, толкова повече се затваряме вътре в себе си. Докато застанем пред едно обикновено огледало и не можем да разпознаем образа, който виждаме отсреща. А Огледалото е коварна работа. Уж само отразява, уж е мълчаливо и пасивно, а всъщност непрекъснато ни дебне в очакване. Докато дойде момента, в който разтваря вратите си и ни поглъща. И какво може да ни се случи ТАМ? Дебнат ни Тъмни и Светли Богове и пространства. Дебне ни собствената ни Душа, в очакване да я разпознаем, приемем, да я обичаме. Някъде назад или напред във Времето. В други, паралелни светове. Ако огледалото наистина е врата към други пространства: Готови ли сме на прекрачим границата, да преминем отвъд, без да се загубим, без да продадем душата си, без да изгубим пътеката за връщане. Имаме ли смелостта да направим важните крачки към истинската си същност, да застанем голи и беззащитни пред всички свои демони и да се преборим с тях Заобиколени от спомени, страхове, надежди. Или просто несбъднати желания. За да се впишем в света около нас и да продължим напред. Независимо от раните, загубите, проблемите. Просто, защото все още ни има.

ТВОРЧЕСКИ ЕКИППетя Диманова – композитор Петя Диманова е известен и талантлив композитор. Понастоящем е вокален педагог В НАТФИЗ „Кр.Сарафов“. Работила е като композитор, студиен музикант и изпълнител в музикална къща „Stars company“ Милано, Италия, а така също и като музикант в „Софийска филхармония“ Петя Диманова е отличавана неведнъж с престижни награди за своята театрална музика. Композиторката е наградена с „Аскеер“ 2002 за дебют за театралната музика за „Кървава сватба“ на реж. Крум Филипов Нейната музика вълнува и вдига на крак публиката на аскеерите с наградата й за музиката на „Макбет“ 2008 на Диана Добрева и не случайно. Титанична, дълбока и смазваща с въздействието си – такава е нейната музика. За музиката към постановката „Макбет“ 2008 получава ежегодната награда за оригинална театрална музика „Маестро Димитър Вълчев“. Петя Диманова има номинации за авторска музика от най-престижната театрална награда „АСКЕЕР“ съответно през годините 2005 за авторска музика към спектакъла „Майстори“ -ДТ „Рачо Стоянов“, Габрово, 2007 г – за музиката в представлението „Медея“ на Театрална работилница „Сфумато“, 2011 г. – за музиката към спектакъла „Приказка“ на Театрална работилница „Сфумато“, 2012 г – за музиката на представлението „Когато гръм удари“ с режисьор Стайко Мурджев, ДТ Пловдив и през 2013 г е номинирана за най-добра филмова музика от съюза на композиторите за авторска театрална музика за представлението „Декамерон“ “ реж. Диана Добрева Театар на Българската Армия.

Асен Наков – хореограф Хореографът Асен Наков е най-перспективния млад хореограф на Балет „Арабеск“ , дългогодишен премиер-солист на трупата и преподавател по съвременен танц. Носител на „Кристална лира“ за върхови постижения в танцовото изкуство за 1999 г. Спектаклите му „Необходима поносимост“ и „Паралелна реалност“ са в репертоара на балет „Арабеск“, а с последния си спектакъл „Малки правила“ става носител на наградите на публиката и на журито на VІІІ конкурс за съвременна хореография „Маргарита Арнаудова“.

Димитър Димитров – сценограф Сценографът Димитър Димитров е реализирал редица проекти за куклен и драматичен театър не само в България, но и в чужбина – („Вещицата и шарената като дъга котка“, Театър „Ателие 313″; „Правилата на играта“ Младежки театър София; „Кой обича червената шапчица“, Столичен куклен театър„Приказка за скитане“, „Пипи дългото чорапче“ Театър „София“ , Белфорд, Франция; „Крокодилска приказка“ Германия, „Жената жерав“ – Лайбрарис Каньон тиътър, САЩ) Дълъг е списъкът на успешните постановки, заслуга за което са и неговите сценографски решения. Димитър Димитров е носител на награди от международния фестивал“Двама са малко, трима са много“, има номинация за ИКАР 2010 за куклена театрална постановка (Магьосникът от ОЗ“ на театър „Ателие 313″. За същия спектакъл е отличен с наградата на фестивала ПИФ ІЗагреб 2010 и на 6-ия международен фестивал за улично и куклено изкуство „Панаир на кулклите“ София 2010 г. 2009 г. участва в екипа на кукления телевизионен сериал „Тримата мускетари“ като кукломайстор и скулптор към Студио NOVA – NJK, Япония, а през 2012 г. – като скулптор в екипа на спектакъла „Свещен“, с режисьор Дуда Пайва. Има богат опит в областта на дизайна, керамиката, графиката, живопистта и пластичните изкуства

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.