Задържаха хероин за 1,5 млн. лв. на ГКПП „Лесово“

14
Добави коментар
boleyn
boleyn

Гранични полицаи и митничари задържаха 12.5 кг хероин на ГКПП „Лесово“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Стойността на наркотика по цени на съдопроизводството е над 1,5 млн. лева.

Наркотикът е открит в лек автомобил „Нисан Серена“, идващ от Турция и управляван от 36-годишен мъж от Сливен. При проверката са открити 21 пакета с 12,540 кг кафяво прахообразно вещество, реагирало на хероин. Те били укрити в кухина в шофьорската седалка, облицована с оловни метални плоскости, за да не бъдат засечени от детекторите и рентгеновите системи.

Задържаният е осъждан за кражби. При обиски на негови адреси в Сливен и в село Крушаре са намерени и иззети документи и вещи, свързани с престъплението. Арестувани са още трима мъже – на 48, 26 и 25 години, единият от които е с криминални регистрации.

Разследването на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава.

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на окръжната прокуратура в Ямбол.

Междувременно при операция на ДАНС и Агенция „Митници“ е задържано голямо количество суровина за производство на синтетични наркотици, съобщиха от ДАНС.

При операцията са задържани двама души – единият от тях е служител на Агенция „Митници“.

На ГКПП „Капитан Андреево“ при проведена специализирана операция на служители на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съвместно с органи на Агенция „Митници“ и съгласувано с Окръжна прокуратура – Хасково, за пресичане на незаконен трафик на лекарствени препарати, съдържащи псевдоефедрин (прокурсор за производство на синтетични наркотици).

При проверка на влизащ в България от Турция микробус с турска регистрация са открити и иззети 209 720 броя таблетки с надпис CIRRUS (8 броя кашони с 14 980 блистера).

По случая е образувано досъдебно производство.

CIRRUS е лекарствен препарат, произвеждан в Турция, за лечение на астма и алергия, съдържащ псевдоефедрин, който съгласно приложение „Описани субстанции категория 1“ на Регламент (ЕО) 111/2005 на Съвета на Европа от 22.12.2004 г. е прекурсор за производство на синтетични наркотици.