СОЧНИ ПИЛЕШКИ ХАПКИ

2
Добави коментар
mm22
mm22

   В закусвалните пилешките хапки винаги са перфектни, сочни, такива едни еднаквички нали? Смятате, че у дома това не може да се приготви с успех, така ли?

   Дааааа, ама не

   Прочетох рецептата в нета и в оригинал месото се мариноваше в лимонов сок. Скоро бях купила на мъжа си, който всяка сутрин пие чаша топла вода с лимонов сок преди да консумира каквото и да било друго, едни странно оранжеви лимони. Продавачката в магазина ме увери, че въпреки приликата им с портокал са си лимони. Така и беше, ала у дома имаше и дребни портокали, които той без да знае за горното омешал с лимоните

   Приготвям си аз продуктите за рецептата разполовявам си един лимон, а накрая се оказа, че съм срязала портокал и съм готвила по съвсем нова рецепта. Както често се случва обаче, ефекта после беше УАО!!! Затова с голям ентусиазъм ви представям тези великолепни пилешки хапки, които препоръчвам да опитате и вие!!!

   Често съм срещала рецепти, в които месото да се маринова или готви със сок от цитруси, но винаги съм ги пропускала, защото не можех да си представя как ще ми е вкусно после, след като обичам класическият солен вкус на месото. Вярно, в китайски ресторант бих била подготвена за сладко кисел сос, но у дома не съм приготвяла умишлено месото така. До сега обаче

   Готвя си аз и не подозирам какви съм ги вършила, даже си мислех дали няма да киселее месото с толкова лимон и пробвах да близна малко от маринатата на пръста си за проверка и така опулих очи, след като усетих сладкото, че само мога да си представям колко съм била смешна. Солено и кисело иди доди, ама сладка на вкус вечеря? Казах си, сега съсипах близо кило пилешко филе като не внимавам, но къкъв избор имах, трябваше да продължа, пък ако се ядеше щях да съм щастлива.

   И така, продуктите за рецептата са малко и това ме провокира да я направя, лесно е и е бързо за приготвяне, както ще видите и сами:)

   Нужно ви е:

около килограм пилешко филе
сока от половин портокал (в оригинал сока на един лимон)
1 малка чаена лъжица сода за хляб
1 малка чаена лъжица сол
равна чаена лъжица лимонтозу
малко черен пипер на вкус
1 с.л натурално нишесте
брашно за овалване на хапките

   Нарязвате месото на едри хапки, прибавяте му солта, черния пипер, лимонтузуто и содата и заливате всичко откоре с портокаловият сок. Содата реагира на лимонтузуто и се образува пяна, която трябва да изчакате да изчезне видимо, преди да продължите с готвенето.

     

   Първоначалоно, мислейки си, че ползвам лимон не сложих лимонтузу и затова го няма на горната снимка, но като усетих колко ще ми е сладка вечерята, пък и като видях, че содата не реагира с „лимона“ и не се разпени нямах друг избор освен да и сложа някакъв катализатор. Затова и сложих лимонената киселина. Можеше вместо лимонтузу да сложа  сока на половин лимон, но се оказа, че те са свършили у дома :))))))

   След като пяната по месото изчезне се слага нишестето, което в моят случай беше натурално пшеничено нишесте и се обърква хубаво да полепне по всички мръвчици. Оставя се да престои така около петнадесет минути.

   После всяка мръвка се овалва в малко брашно изтупва се от излишното и се пържи от всички страни в нагорещена мазнина.

     

     

   Не зная как биха се получили при пържене във фритюрник например в повечко мазнина, но в моя случай в тефлонов тиган с малко мазнина си бяха супер. Хрупкави отвън, много сочни и мекички отвътре и невероятно за вас може би, но факт за мен имаха вкус на СВИНСКО!!!!

   Разбирам, че като реагира содата на киселината, това раздува порите на месото, в тях влиза сока на цитруса, нишестето пък запечатва всичко отвън и при пърженето се засилва аромата, всички сокове остават в месото и то после става сочно, но защо имаше вкус на свинско идея си нямам?!?!? Ако, някой може да ме осветли по въпроса ще съм му благодарна.

   С подходящата гарнитура се излапаха за отрицателно време у дома, а аз умишлено скрих две три и ги оставих за другият ден, за да проверя как ще са на вкус след престой. Очаквах да са сухи, твърди и не така апетитни, но не бе така! Дори и студени направо от хладилника бяха фантастични. Ако, имах ресторант бих ги поднесла на клиентите си с гордост!

   Така вечеряхме снощи ние, направете си и вие:)

   Да ви е сладко!