Децата и личната хигиена

12
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Още от съвсем малки децата трябва да бъдат научени на някои основни правила свързани с тяхната хигиена. Родителите са нагъбени с нелеката задача да се погрижат  за създаването на хигиенните им навици от съвсем   чак до пубертета.

 

Ръцете. Едно от основните правила е миенето на ръцете. Това е много важно, за да се предотвряти разпространението на болести и микроби. Когато детето усвои този навик, ще забележите, че детето ви само ще се сеща да мие ръцете си преди хранене или когато се е изцапало. Заложете този навик още от ранна възраст.

 

Четете още: Къпане и повиване на новороденото

 

Къпането. Опитайте се да превърнете тази процедура в ежедневно забавление. Музика, играчки… Направете така, че влизането в банята да бъде съблазниелно за вашето дете.

 

 

Зъбките. Често се лучва дечица още от ранна детска възраст да имат по един два кариеса. Препоръчително е малчуганът ви да мие зъбките си поне 3 пъти на ден, защото се храни по-често от възрастните.

 

Четете още: Превърнете миенето на зъбите в забавление!

 

 

 

Използването на тоалетна. Когато детето забрави за пелените е необходимо да го научите на хигиенните навици след ходене до тоалетна. Важно е да обясните специално на момиченцата, че забърсването става от предната част назад. Така ще се предотврати риска от инфекции на пикочните пътища.

 

Четете още: Хранене при диария

 

 

 

Ушите. Неприятна гледка  са мръсните уши. Грижете се всеки ден за ушната хигиена на детето си, така то само ще се заеме с тази задачка.

 

Когато детето поотрасне мастните и потните жлези започват да функционират по усилено. Ваша отговорност е да му помогнете в осигуряването за подходящи продукти. Не забравяйте да му няпомняте, колко важна е личната хигиена и го накарайте само да се грижи за дрехите и бельото си.

 

Снимка: Michal Marcol, Grant Cochrane, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net