КРЕКЕРИ (СОЛЕНКИ)

4
Добави коментар
mm22
mm22

   Всички у дома обичаме сладкото, но едната ми дъщеря признава само соленото

   Считам се сама себе си за по-добра в сладкишите, но не се отказвам от предизвикателства като това да направя соленки или крекери не по-лоши от пълните с глутаманат боклуци по магазините. Вярно, дори и аз като детето понякога се изкушавам да посегна към пликовете с чипс и купешки крекерчета с аромат и вкус на каквото се сетиш, но пък домашното си е незаменимо.

   Рецепти много в нета за тях. Избора на подправките обаче прави всеки крекер различен от останалите, а основата е обикновено тесто с някакъв вид сирене, било то меко или твърдо.

   Ако имах финансовите възможности и се предлагаше пред мен на пазара достъпен и истиски твърд кашкавал, бих ползвала него, но в случая се задоволих с хубаво бяло саламурено сирене.

   И така нужно ви е: 2 чаши брашно, 1/2 чаша заквасена сметана или гъсто кисело мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. ким, 1 с.л. челебитка или черен сусам както я наричат понякога, макар той да е съвсем различно нещо всъщност, а челебитката си е челебитка :), 1/2 чаша настъргано на едрото ренде твърдо сирене, около 50-60 гр. меко краве масло (с размера на кибритена кутийка) и щипка две сол на вкус.

        От размера на чашата ви ще зависи и колко количество тесто ще се получи, моята чаша е от 220мл. Ако вашата е по-малка намалете леко маслото, а ако е по-голяма обратното, увеличете.

   Сложете в купа пресятото с бакпулвера брашно и прибавете към него останалите съставки.

   Омесете гладко тесто, което сложете в хладилника покрито с плик да си почине за около половин час.

     

   Сле това от тестото разточете направо върху хартия за печене или силкпат с поръсване на брашно отдолу и отгоре, защото самото тесто е лепкаво тънък лист, доколкото ви позволява челебитката, която ще се опре на точилката, сами ще усетите

   Изрежете си малки крекерчета с формичка или просто нарежете на малки квадратчета и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко порозовяване. Печенето отнема не повече от 5 минути, даже и те може да са много за вашата фурна!

изрязаните крекери

   В началото като се извадят от фурната са леко мекички, но само след десетина минути стават хрупкави.

   Като извадих първата тава си мислех, че докато свърша и последната от бакпулвера може и да почне много да ми се надува тестото във фурната и крекерчетата да станат различни, но не беше така. Излязоха около четири, пет тави на фурната ми с по около 60 малки крекерчета с диаметър колкото на монета от един лев да кажем във всяка тава. От вътре са на шуплички и изпъстрени с подправките, приятно хрупкави и засищащи.

   Така за около 4 лв. и може би малко отгоре имахме количество крекери като за цяла рота И не им простихме, бързо ги унищожихме, за вас остана само снимката

  

Да ви е сладко!