10-те най-разрушителни изригвания на вулкани в историята

30
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Наскоро в кината бе премиерата на филма „Помпей“, чието действие се развива в обречения едноименен град, няколко дни преди изригването на Везувий. Впечатлени от темата, решихме да обърнем внимание на този вид катаклизъм. Като природно явление вулканите могат да бъдат вулкани и супервулкани. Първите образуват планини, вторите ги заличават. Супервулканите излагат на риск цели видове и променят климата на цялата планета. След удар на астероид, изригването на супервулкан би бил вторият най-страшен катаклизъм за Земята. Изригване на супервулкан според учените е причинило най-масовото измиране на видове, унищожавайки до 95% от всички растителни и животински видове, преди 250 млн. години.

Някои изследователи смятат и че именно супервулкан е виновен за изчезването на динозаврите преди 65 млн. години. Всъщност общоприета дефиниция за супервулкан няма. Терминът добива популярност след един документален филм на Би Би Си през 2000 г. Някои учени го използват като описание на изригвания с изключителна сила и мащаби. Геоложката служба на САЩ използва думата за всички изригвания, изхвърлили над 1000 куб.км пемза и пепел наведнъж – над 50 пъти повече от страшното изригване на Кракатау през 1883 г., причинило смъртта над 36 000 души.

Ето и 10-те най-разрушителни изригвания на вулкани в историята, подредени от livescience.com.

10. Йелоустон, САЩ

Един от най-големите супервулкани в света се намира под националния парк Йелоустоун в САЩ. Извършен анализ на разтопена скала от спящ супервулкан разкрива, че суперизригване е възможно без външен знак или предупреждение. „Горещата точка“ създала Йелоустоунската калдера, е изригвала десетки пъти в миналото, като активността й може да се проследи до 18 млн. години назад. Последните три суперизригвания са се случили в самия Йелоустоун, за последно преди 640 000 години, a числата не могат да опишат пълните мащаби на катастрофата.

9. Лавовото плато Декан, Индия

Лавово плато представлява огромно вулканично образувание, формирано от много голямо количество застинала, силно теклива лава, която запълва неравностите на релефа и с малката си дебелина успява да покрие обширна площ. Лавовото плато Декан в Индия обхваща площ от около 1.5 милиона кв. км. То се получили след поредица от колосални вулканични изригвания, които са настъпили преди между 63 милиона и 67 милиона години. Според учените изригванията приблизително съвпадат с изчезването на динозаврите, т.нар K-T масово измиране (съкратено от Креда-Терциер).

8. Тера, Гърция

Тера (Санторини, Санторин) е малка група острови в Егейско море, Гърция. През 1400 г. пр.н.е. вулканът изригва с такава мощ, че централната част на Санторини литва във въздуха. На нейно място се образува огромен кратер (по-точно калдера), който се запълнил с морска вода. Според изследователите изригването взривило планина с височина 1300 метра, а според историците катаклизмът е причината за изчезването на критско-минойската цивилизация – остров Крит се намира само на 100 км на юг от Санторини, и вероятно е бил опустошен от образувалата се при експлозията огромна вълна.

7. Везувий, Италия

Везувий избухва на 24 август 79 г., бълвайки стълб от по тон и половина в секунда пепел и горещ газ високо в атмосферата над вулкана. Стълбът е висок 30 километра, и се насочва към Помпей и Херкулан от силни източни ветрове. В рамките на часове градовете са погребани в пепел, а вулканичният облак скрива напълно слънцето, оставяйки района в пълна тъмнина. Серия от шест опустошителни пирокластични потока причиняват опустошения отвъд представите на изплашените жители, и изцяло заличават и погребват Помпей и Херкулан.

6. Лаки, Исландия

Лаки е вулканична система, съдържаща 115 кратера. Чудовищният взрив през 1783 г. отваря верига от кратери, които изливат лава, покриваща 600 кв. км. В атмосферата били изхвърлени 120 милиона тона серен двуокис. Облакът от сярна киселина се движел като мъгла през цяла Северна Европа и е убивал хиляди хора. Само във Великобритания загинали 21 000 души. За Исландия това имало необратими последици, а в световен мащаб Лаки предизвикал редица метеорологични аномалии.

5. Тамбора, Индонезия

Вулканът Тамбора се намира на остров Сумбава, Индонезия. Той експлодира през април 1815 г. и причинява смъртта на 92 000 човека, голяма част от които умират от глад и болести. Изригването му е оценено на 7-ма степен по 8-степенната скала за вулканични изригвания. Вследствие на изригването височината на планината, която била около 4000 м, се понижила с 1150 м. Настъпват глобални климатични промени, а следващата година е известна като „годината без лято“ заради ниските температури вследствие пепелта във атмосферата, която отразявала част от слънчевите лъчи.

4. Кракатау, Индонезия

Кракатау е вулканичен остров на запад от остров Ява, Индонезия, формирал се преди един милион години. На 26 август 1883 г. от него се чува взрив и се издига огромен черен облак вулканична пепел. На следващия ден островът бил пометен от чудовищна експлозия. Две трети от Кракатау изчезнали, части от острова полетели на височина 70-80 км и се разпръснали на площ от 1 000 000 кв.км. Взривът бил чут чак в Австралия, отдалечена на 3 200 км. В продължение на три дни район с радиус 280 км потънал в мрак. Вълни цунами с размери 57 метра достигнали бреговете на Ява и Суматра и унищожили крайбрежните селища. Загинали 36 000 души.

3. Новарупта, Аляска

Сутринта на 6 юни 1912 г. на полуостров Аляска зоната, която сега е национален паметник Катмай се разклаща от много силни, плитки земетресения. Едно от най-мощните изригвания на XX век е на път да започне, но много малко хора знаели за  това. Гъстота на населението там е ниска и днес, а през 1912 г. е била още по-ниска. Изригването изхвърля в атмосферата 29 куб. км пепел, а киселинни дъждове се изливат в диаметър над 600 км.

2. Сейнт Хелънс, САЩ

Сутринта на 18 май 1980 г. в района на Каскадните планини в щата Вашингтон, САЩ, е регистриран земен трус с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер, който предизвикал огромно свлачище по склоновете на вулкана Сейнт Хельнс. Вулканът, който е бил спящ от 1857 г. започва да отделя пара. След няколко часа последвало мощно изригване. За щастие подробното му изучаване предотвратява възможността за многобройни жертви. Дори и така обаче има 60 смъртни случая в резултат от изригването от 18 май.

1. Пинатубо, Филипините

Изригването на вулкана през 1991 г. дошло след 635 години летаргия и предизвикало най-големия и бурен вулканичен катаклизъм през XX век. То било усетено повсеместно. Били изхвърлени около 10 кубични километра лава и 20 милиона тона серен диоксид, както и големи количества минерали и метали на повърхността. Навременното предвиждане за изригването довело до евакуацията на десетки хиляди хора, но лавата, пепелта и вулканичните реки, предизвикани от дъждовете, сериозно увредили околностите и разрушили хиляди къщи. Около 100 000 човека остават без дом.

Коментари

коментар(а)

Подобни: вулкани, природа