Погребаха Дядо Добри приживе

28
Добави коментар
ivo.gerchev.1
ivo.gerchev.1

Автор: Vsekiden.com

Обновена: 26.02.2014 23:59

Слух за смъртта на Светеца от Байлово взриви Фейсбук

Дядо Добри, известен като Светеца от Байлово, бе погребан приживе от неизвестни злосторници. В сряда вечерта из социалните мрежи плъзна слух, че 99-годишният мъж е починал.

Новината дойде от страница с адрес http://portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:245276, който отвеждаше към текст, че старецът си е отишъл от този свят. Десетки хора във Фейсбук споделяха този линк, макар че официално потвърждение нямаше никъде.

Малко по-късно в една от фен страниците на Добри Добрев излезе опровержение за смъртта му. „Не е вярно! Това е безочлива и долна лъжа!“, написаха администраторите, в отговор на редицата питания на притеснени потребители на социалната мрежа.

Иначе статията в portal-bg1.ning.com е озаглавена In momiriam, макар че правилното изписване е In Memoriam. В нея пише: „На 99 години почина Дядо Добри Добрев – родолюбецът, известен дарител за реставриране на християнските храмове из цяла България, наричан още Светецът от Байлово. Той бе наричан светец, аскет, отшелник, безсребреник, ангел, божий странник, пътник от миналото, просяк… Малко са българите, които не са чували за Дядо Добри, много са онези, които нямат и най-малка представа за истинската святост на делото му. Той всеотдайно даваше на околните единственото си богатство – доброта, човещина. И на тази преклонна възраст можеше да бъде забелязан от време на време из столичните улици в търсене на щедри хора за изпълнение на богуогодна кауза“.

След опровержението, във фен страницата на Дядо Добри във Фейсбук се появиха гневни коментари срещу тези, които са си позволили да разпространяват тази гнусна лъжа. „Кой идиот пуска такива лъжи за този светец“, питаше възмутен потребител на социалната мрежа. Десетки други пожелаха на възрастния мъж да е жив и здрав.

Светецът от Байлово от десетилетия събира пари за ремонт и строеж на църкви в България. Той често може да бъде видян пред патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. Мъжът прилича на клошар, но тези, които го разпознават знаят, че това е благодетелят на храмовете.

Дядо Добри е единственият „просяк“ в България, който иска пари не за себе си, а за Бог. Знае се, че е най-големият дарител на „Свети Александър Невски“. През 2009 г. дава за ремонт на храма близо 36 000 лв. Две години по-рано дарява 25 000 лв. на манастира и църквата в Горно Камарци, а преди това – 10 000 лв. на храма „Св. св. Кирил и Методий“ в родното си село Байлово. Оттам е и писателят Елин Пелин. Днес роденият през 1914 г. Добри живее в двора на този храм. Дарил е на църквата всичките си имоти. Оставил е само родната си къща, в чийто двор наследниците му са построили собствени жилища.