Дребни предмети в пералните машини могат да бъдат причина за ремонт

57
Добави коментар
ivelinastoyanova
ivelinastoyanova

Кратка статия за  повредите по пералните машини, филтрите, помпите и дребни предмети в тях, породена от многобройни посещения по домовете за ремонт, като причина са именно незначителни на вид метални (най-често, но не само!) нещица. 

Повод за това писание стана поредното ми спешно повикване за ремонт на перална машина в късния следобед на последната събота. Обикновено по това време не приемам поръчки за ремонт, но адреса беше наблизо, а собствениците ме помолиха доста настоятелно, изтъквайки разумни доводи. Метнах чанта с инструменти през рамо и майсторски поех към адреса, за да поправя електроуреда. 

На място заварих такава ситуация – пералнята не искаше да работи, отказваше да изпълнява зададените й команди точно, изписваше на дисплея грешки, а в момента щом тръгна да изхвърля водата нададе нехарактерни фалцетни писъци. Веднага стопирах, отворих филтъра и отвътре се подадоха два ръждясали тела-дъги от банелите на сутиен, намерили  последен пристан в този потаeн кът по неведоми пътища. Оказа се, че са престояли доста време там, но на никого от семейството не му хрумнало къде са изчезнали и защо тези приспособления за естетическо поддържане и корекция на дамската красота не са там, където по принцип би трябвало да са.

Стотинки в помпата на пералнята отдавна не ме впечатляват, ако ги събирах в касичка, щеше да се е събрала солидна купчинка. Ръждясали пирони, гайки, разни ламаринки, копчета, малки детски играчки са само част от предметите, откривани от майстора по време на ремонт на пералните.

Препоръчително е да проверявате всички дрехи, които поставяте в машината за наличието на всевъзможни дребни предмети от всякакво, най-разнообразно естество – монети, билетчета, пирончета, кламерчета, хартиени салфетки (надявам се съпругата ми да е прочела последното), а да не говорим за изненадите в детските джобчета. Не пренебрегвайте тези процедури, които не отнемат никакво време, преди да включите пералнята на съответната програма, защото може да ви донесе сериозни неприятности с техниката, финансови разходи и срещи с майстори, а понякога в резултат на небрежността ви и потребността от закупуването на нов електрически уред за пране на дрехите.

Допълнителна подробност, която също може да има своята важност и значение за правилното функциониране на битовия уред – не забравяйте да почиствате филтъра на пералната машина периодично! Развърта се само, единствено и винаги НАЛЯВО! Пиша го, защото някои хора развиват надясно и постигат единствено затягане на филтъра, което в последствие води до допълнителни главоболия, които бихте могли да си спестите. Ако не сте сигурни в уменията си като техници или не сте от най-сръчните, потърсете способен майстор, който ще се справи с процедурата от раз. 

Да уточним следното – текстовете, които публикувам тук, не са учебник или учебно помагало за начинаещи „майстори“, а служат за обща информация или споделям свои впечатления по определена тема. Не е възможно да консултирам някого по телефона за ремонт на нещо, което се намира „отзад в пералнята”, който дори не знае къде и какво точно пипа, къде минават токове или се е хванал да „поправя“ по интернет форум на сляпо! Много пъти съм казвал, че шегите с тока са не просто неуместни, но и опасни. Помислете добре дали си струва сами, без съответната квалификация и познания, да правите опити да ремонтирате перални, печки или каквото и да е.

Ж. к. Борово и близките квартали – Бели брези, Стрелбище, Красно село, Хиподрума, Лагера, Мотописта, Манастирски ливади, Гоце Делчев, Бъкстон, Павлово, Бояна, Овча Купел, Лозенец, централна част на София и други столични райони се ползват с предимство при посещението.

Ремонт lxpress означава качествено обслужване и коректно отношение.

За повече информация интересни статии заповядайте в сайта и блоговете ни. 

Инж. Галин Станев

 

За контакти: Тел. 0898 371028

 

Качествен сервиз на телевизори, перални машини, съдомиялни, сушилни, електронни платки на климатици, абсорбери, диспозери (мелачки за битови отпадъци), готварски и отоплителни печки, фурни, микровълнови, бойлери, прахосмукачки и друга битова техника и електроника по домовете в София без почивен ден.