4 здравословни проблема, при които слънцето помага

2
Добави коментар
womensbg
womensbg

През дългите слънчеви дни казваме сбогом на депресиите, лошото настроение и на доста болести, които се провокират от намалената слънчева светлина.

 

Не всичко в UV лъчите е лошо. Вярно е, че е опасно да стоите изложени под парещото слънце в най-жарките моменти по обяд, а дългото излагане под въздействието на UVA и UVB лъчението крие риск от рак на кожата. Ако ви се налага да бъдете дълго време на открито, не бива да забравяте задължителното използване на слънцезащитен кремове – с фактор 30+ най-малко. След като изпълните тези належащи за здравето ви превантивни действия, трябва да се отчете и положителното влияние на слънцето върху човешкото здраве.

1. Облекчава псориазиса

Стотици българи страдат от това кожно заболяване ,което се подобрява от различни терапии, включително и слънчеви. Лъчите въздействат директно за регресията на лезиите и успокояват огнищата. Излгането трябва да бъде постепенно, като най-добро е въздействието на най-силното излъчване в отрязъка от обяд до 14 часа. Не забравяйте, че слънчевите лъчи са полезни, но трябва да бъдат дозирани и контролирани. Пазете се от слънчеви изгаряния, като за целта задължително ползвайте слънцезащитни кремове за здравата част от кожата. Поразените зони от тялото оставете да бъдат напичани от слънцето поне половин час на ден.

2. Лекува екземата

Ако хората, които страдат от това неприятно кожно заболяване, се излагат на слънце, кожата изтънява и възстановява своя липиден слой, а лезиите намаляват. Децата с атопична кожа и хранителни екземи трябва да се предпазва по време на излагането със защитен крем с най-висок фактор – SPF 50+. Избягвайте изпотяването, което влияе и активира алергиите.

При младите хора, които прикарват повече време на слънце, има по-нисък риск от развитието екзема в сравнение с останалите, които не се излагат дълго на слънчева светлина, сочат резултатите от австралийското изследване. Специалисти от Кралската детска болница в град Мелбърн установиха, че в тийнейджърската възраст прекарването на повече от 4 часа на ден навън води до положителен ефект за здравето на подрастващите.

3. Намалява сенната хрема

Излагането на слънчевата светлина юношеските години намалява значително риска от развитие на сенна хрема – неприятно заболяване, от което страдат все повече и повече хора по целия свят. Не е ясно как точно слънцето допринася за този благоприятен за здравето ефект. Един от възможните варианти според учените е свързан с факта, че ултравиолетовите влияят положението върху имунната система, като потискат възпалителните процеси и така възпират развитието на алергии.

4. Премахва депресията

Умората, стресът, депресията изключително добре се повлияват от светлината и слънцето. Истината е, че слънчевата светлина въздейства на нашия биологичен часовник и влияе на ритмичния цикъл будуване/сън. Слънцето стимулира производството на ендорфини, които са известни като хормони на удоволствието. Настроението става приповдигнато, намаляват депресията и стресът, които са характерни за мрачните и къси зимни дни, лишени от достатъчно слънчева светлина.

4 здравословни проблема, при които слънцето помага 5.00/5 (100.00%) 2 votes