Собствениците на „Технополис“ купуват Praktiker*

1
Добави коментар
YavorIvanov
YavorIvanov

Купувачът ще запази бранда Praktiker

© Надежда Чипева

Собственикът на веригата за техника „Технополис“ – „Видеолукс холдинг“, е подписал предварителен договор за покупката на българското поделение на Praktiker. Германската компания от типа „направи си сам“ продава бизнеса си във всички пазари, където присъства, след като миналата есен влезе в процедура по несъстоятелност.

Сделката и след нея

В България веригата е представлявана от дружеството „Практикер“, за чиято продажба днес е подписан предварителен договор между „Видеолукс холдинг“ и компанията майка в Германия. Сделката ще бъде финализирана след одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, съобщиха от дружеството купувач. Това обикновено отнема около месец. Цена за момента не се посочва.

Заявката на новия собственик на Praktiker е, че влиза в компанията като стратегически инвеститор, който ще продължи да развива бизнеса с магазините „направи си сам“. „Praktiker ще остане самостоятелна марка“, каза за „Капитал Daily“ Божидар Колев, единият от собствениците на „Технополис“.   По предварителна информация кандидат-купувачите, които са подали предварителни оферти, са били 4 или 5 компании. Никой от преките чужди конкуренти в страната –  Mr. Bricolage, BauMax и Bauhaus, не потвърди да е участвал в процедурата.

Заявката на новия собственик показва, че пазарът, който се оценява на около 600 млн. евро годишно, няма да претърпи сериозна промяна. Първо, играч няма да изчезне. Второ, не влиза и някой нов чужд гигант с агресивен план за растеж. Така че промяната е по-скоро при собствениците на „Технополис“, които ще се развиват в още една ниша.

Какво и защо се продава

Представители на групата Praktiker уточниха преди седмица, че се търси собственик за марката и търговските операции в България. С изключение на парцела в Русе недвижима собственост в сделката няма, тъй като във всичките си магазини Praktiker е под наем.

Германската верига има общо девет магазина в осем български града и 567 служители. Приходите й за миналата година са били 84 млн. лв., което е спад от 7% спрямо предходната. Прогнозата за тази година е да запазят нивата си от 2013 г.

Българската сделка е част от продажбата на всички дъщерни компании, част от Praktiker International. Те бяха обявени за продажба със започването на процедурата по несъстоятелност. Това се отнася за 11 държави, сред тях и България. Нови собственици вече намериха дружествата в Люксембург, Украйна и Румъния.  

От техника към „Направи си сам““Видеолукс холдинг“ е собственост на Тодор Белчев и Божидар Колев. Дружеството управлява веригата „Технополис“, която има 31 хипермаркета и екип от над 1800 служители. Това е една от двете най-големи компании за продажба на техника. По последни налични данни приходите на „Технополис“ (през което минават продажбите на дребно) за 2012 г. са 348 млн. лв., а печалбата – 21.4 млн. лв. Вносителят „Видеолукс“ има приходи 249 млн. лв., а печалба – 12.6 млн. лв. *Обновена в 19:17 ч.