Космическа снимка на нощна Северна Корея показва държава, тънеща в мрак

19
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

На снимката тънещата в мрак Северна Корея изглежда като водна площ, свързваща Жълто с Японско море. Снимка: NASA/ISS

Нова снимка на Корейския полуостров, направена от астронавти на борда на Международната космическа станция, показва как изглежда Северна Корея през нощта.

От НАСА разясниха, че за разлика от дневните изображение, тези направени през нощта разкриват относителното икономическо значение на градовете. На въпросната снимка, направена на 30 януари, се вижда ясно, че Сеул е голям град, в сравнение с пристанището Гунсан (по-долу). 

На тази версия на снимката стрелки указват местоположението на градовете. Столицата на Северна Корея Пхенян (Pyongyang) прилича на малък остров. Снимка: NASA/ISS

В метрополитена на Сеул живеят 25,6 милиона души – повече от половината от населението на Южна Корея. Популацията на Гунсан е от порядъка на 280 000 души. 

На снимката Северна Корея е почти изцяло тъмна, в сравнение със съседните си Южна Корея и Китай. Потъналата в мрак земя изглежда като водна площ, свързваща Жълто с Японско море. Столицата на страната Пхенян (на англ. Pyongyang) прилича на малък остров, въпреки своето население от 3,26 милиона души (според последните данни от 2008 година). Светлината, излъчвана от централния град в Северна Корея, е като на един от малките градове в Южна Корея.

Според учените от НАСА бреговете обикновено се открояват ясно на подобни снимки. В случая това е така с Южна Корея, но бреговата линия на северната й съседка не се вижда. Причините за тази разлика стават видни, когато се сравни електрическото потребление на глава от населението – за Южна Корея тя 10 161 киловатчаса, а за Северна – едва 739. 

Вижте цялото видео, заснетото от борда на космическата станция, при прелитането й над Източна Азия:

(Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!