Плюсове и минуси на детоксикацията

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

В последно време диетите за детоксикиране набраха широка популярност. Тези диети изискват наблягане на прясно изцедените сокове от плодове и зеленчуци, консумацията на месни протеини и мазнини трябва да се избягва. Според последователите на този тип пречистване детоксикацията има много ползи за здравето, включително загуба на излишно тегло и блестяща кожа.

Без съмнение соковете са преливащи от полезни хранителни вещества, но наистина ли са пречистващи и свръхполезни? Разберете плюсовете и минусите на този метод за детоксикация!

Плюсове

Отслабване

Както подсказва името на диетата – тя пречиства тялото от всички вредни „боклуци“, натрупани вследствие на погрешното хранене, недобрите двигателни навици и химическата обработка на храната, която се продава в търговската мрежа.

Според изследователите пиенето на детоксикиращи сокове ще доведе до загуба на тегло, но това определено ще са течностите от организма, а не мастна тъкан. Причината е, че в дните, в които упражняваме „детоксикирането“, ние изключваме напълно храни като хляба, зърнените храни, а те са изключително нужни за храносмилането заради фибрите, които съдържат. Когато пропуснете тези важни елементи, тялото ви незабавно се освобождава от течностите в организма и това причинява моментна загуба на тегло.

Подобрява имунната система

Здравето на имунната система е свързано много силно с храносмилателната. По време на пречистването храносмилателната система се подлага действително на детоксикация и това възстановява силата на имунната система.

Лесен начин да се увеличи приемът на плодове и зеленчуци

Ако не сте страстни любители на зелената страна на храната, детоксикиращата диета ще е чудесен повод да въведете повече от полезните плодове и зеленчуци в хранителния си режим. Пиенето на изцеден сок е прекрасен начин да увеличите приема на зеленчуци, ако те са сред най-нелюбимите ви. Това също ще повиши качеството на хранителния ви режим.

Превъзпитание на вкуса

Повечето хора твърдят, че вкусът им към храната се променя след детоксикирането. След като се пречистите, вкусовите рецептори ще ви позволят да усетите истинския неподправен вкус на хранителните продукти.

Дръжте далеч от вас нездравословни изкушения

Ако сте избрали агресивния метод на пречистване само чрез прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци, твърдата храна ще е абсолютно забранена, така че ще е по-лесно да се въздържите от каквито и да е изкушения, като торти, пасти, сладкиши.

„Промиване“ на токсините

Обичайната храна, която консумираме в ежедневието си, задръства тялото с множество токсини. Здравословните сокове ще ви помогнат да изчистите всички вредни токсини, като по този начин ще повишите имунитета.

Намалява подпухването

Консумацията на полезни сокове облекчава количеството течности в организма и премахва излишното подуване на корема, краката и кожата.

Минуси

Целите плодове са по-полезни

Соковете хидратират организма много мощно и му предоставят полезни хранителни вещества, но тялото ви губи други важни вещества като фибрите и антиоксидантите, които се намират в кората и ципите на повечето плодове и зеленчуци. Затова диетолозите и лекарите смятат, че е добре да отделяте по ден през известен период за детоксикация чрез сокове, а през останалото време да наблягате на здравословните плодове и зеленчуци.

Детоксикацията може да бъде опасна за някои

Пречистването на тялото чрез сокове не е добро решение за хора с бъбречни заболявания, диабет, хора, подложени на химиотерапия или хора с хранителни дефицити. Всички те трябва да избягват детоксикиращата диета, тъй като тя може да доведе до множество усложнения на състоянието им. Добре е винаги да се консултирате с лекар, преди да започнете подобен режим.

Теглото може да се възстанови след връщане на стария режим

След като започнете диетата за пречистване ще загубите цялата тежест от нежеланото подуване и задръжка на течности, но когато приключите с детоксикиращата диета, йо-йо ефектът вероятно ще ви връхлети. Това е така, защото тялото постепенно се връща към нормалното си функциониране.