Защо Kickstarter има значение

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Следим развитието на Kickstarter от стартирането на платформата. Най-популярният сайт за крауд фъндинг, или обществено финансиране, не спира да ни изненадва с невероятни проекти във всички области. Разбира се, наблягаме на високотехнологичните продукти, но идеите в областта на графичния дизайн, киното, гейминга и изкуството са не по-малко интересни.

През годините Kickstarter даде начало на малки и вдъхновяващи проекти, но и на глобални бизнеси като Pebble и Oculus. Наскоро екипът зад платформата обяви, че е преминал границата 1 милиард долара финансиране, получено от 5.7 милиона души. Още ли смятате, че крауд фъндингът е временна тенденция, която ще си отиде?

 

Какво е Kickstarter?

Крауд фъндинг е концепция, позволяваща да инвестирате в идеи, в които виждате бъдеще, без да се налага да дарявате нито цент, свеждайки рисковете до минимум. Kickstarter е най-популярният портал за крауд фъндинг. Единственият му сериозен конкурент е IndieGogo. Накратко крауд фъндинг концепцията позволява да купите продукт или съдържание, преди те да са готови. Вашият принос дава възможност на бизнеса да започне да работи, но и ви осигурява една от първите бройки/копия на съответния проект. По този начин помагате на проекта да се случи, без да дарявате пари в буквалния смисъл на думата. Най-привлекателният аспект на Kickstarter е свързан с метода на финансиране.

 

Създателят на проекта задава сумата, от която има нужда, за да го стартира успешно. След това кикстартърът (както често се наричат проектите) разполага с максимум 60 дни (често по-малко), за да набере нужната сума. Ключово е, че банковите сметки на финансиращите потребители не се таксуват, преди проектът да успее. В случай че нужната сума не бъде събрана, няма да бъде извършена никаква транзакция. В по-оптимистичен сценарий проектът може да бъде финансиран в пъти по-успешно, отколкото е очаквал създателят му.

Умният часовник Pebble например има нужда от 100 000 долара, но получава над 10 милиона долара. Обобщено: Kickstarter дава възможност на авторите на проекти да прескочат бизнес ангелите и инкубаторите за стартиращи компании и да получат финансиране директно от бъдещите си клиенти.

 

Статията продължава на следващата страница.