До 50 000 лева за безработен, ако има добра идея

1
Добави коментар
nestidante
nestidante

По новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. е планувано да бъдат отпускани суми до 50 хиляди лева за кредитиране на безработни предприемачи.

 

Това каза зам. министърът на труда след последното заседание на работната група. За сравнение – през изминалия период безработнити можеха да получат до 20 хиляди, за да започнат собствен бизнес. Досега от Агенцията по заетостта бяха одобрени 1162 проекта, което е далеч под предвидените 2500 микропредприятия.

Новата програма допуска участие не само на безработни, но и на заети по трудови договори, както и на икономически неактивни лица. Кредитирането всъщност представлява подпомагане за стартиране на собствен бизнес с инвестиционни нужди, които не надхвърлят 50 хиляди лева, което съвсем не означава, че отпуснатата сума ще бъде точно такава – размерът и ще се преценява. Не се предвижда финансиране на текущи разходи.

Механизмът, по който ще се получават парите от еврофондовете, предстои да бъде уточнен. Вероятно ще бъде одобрено или грантово финансиране, или ваучери за стартиране, или просто микрокредитиране.

Б. р. Грантът представлява сума, която се отпуска целево на лице или организация. Тази сума не подлежи на връщане и не се олихвява. Но не е съвсем вярна представата, че това са просто пари от въздуха, защото от момента, в който се отклоните от първоначално приетите условия, парите трябва да се върнат. Освен това докато се доберете до парите, ще загубите доста време, усилия, пък и средства.

 

Докато жандармерията пази кокошките, бандити обират банките
< Предишна

Орешарски на Шипка:
Следваща >