Изчисляване на процента подкожни мазнини в домашни условия

9
Добави коментар

Изчисляване на процента подкожни мазнини в домашни условия

Изчисляването на процента подкожни мазнини е важно, както за пресмятането на базовия ви метаболизъм, така и за следене на резултатите от диетата и тренировката. Съществуват различни методи за определяне на мазнините в тялото ни, някои по-точни други не съвсем. Двата най-популярни метода са калиперметрията и електронното измерване.

При калиперметрията се измерват кожни гънки чрез специална щипка – калипер. Обикновено се взимат между 7 и 15 кожни гънки, някои обиколки, както височина и тегло. Данните се въвеждат в компютър, който по специална формула изчислява процента на подкожните ви мазнини. Недостатък е, че измерванията трябва да са точни до педантичност, което прави процедурата доста бавна, а и увеличава възможността за човешка грешка.

При електронното измерване се използват специални датчици, които ни пускат слаб ток. Тъй като различните тъкани в човешкото тяло оказват различно съпротивление на електрически импулси с определена честота, времето за което тези импулси преминават през тялото ни определя и процента на мазнините. Този метод е доста по-бърз в сравнение с калиперметрията, но не може да се твърди че е по-точен.Причина може да е променливата влажност на кожата, която нарушава електропроводимостта.

На подобен принцип работят и кантарите, които измерват мазнините. За точността им само ще спомена, че два дни преди републиканското първенство миналата година, такъв кантар ме изкара с 16% мазнини. А точно ден по-рано чрез калиперметрия – 5,2%!

Общ недостатък на изброените методи е, че трябва да посетите специализирани за това центрове, както и да заплатите определена сума за удоволствието, въпреки че не ви гарантират 100% достоверност.

В работата ми се налага да знам приблизителния процент подкожни мазнини на всеки клиент преди да му изготвя режим, тъй като това е важна стъпка при изчисляването на базовия метаболизъм. Обикновено мога да определя това само на пръв поглед, но често изпращам програми за други градове (дори държави), на хора които съм виждал само на снимка, а тя понякога подвежда (или не изпращат актуална). В такива случаи използвам изключително лесна и достатъчно точна формула, която сега ще споделя с вас.

Базира се на това, че основните мастни натрупвания се „лепят” основно на талията и ханша. Всичко, от което имате нужда е сантиметър, кантар и калкулатор. Единствения недостатък е, че не е приложима за професионални културисти, но за останалите 99% фитнес любители върши работа.

Ето и формулата:

МЪЖЕ

Мерки:

1. Височина в см ___

2. Ханш в см ___

3. Талия в см ___

4. Тегло в кг ___

Определяне на % подкожна мазнина

1. Умножете ханша (см) х 0.55 = ___ минус 2 = ___ (A)

2. Умножете талията (см) x 0.29 = ___ минус 4 = ___ (B)

3. Съберете A + B = ___ (C)

4. Умножете височината (см) x 0.24 = ___ (D)

5. Извадете D от C, тогава извадете още 10: (C – D) – 10 = ___ % мазнина

ЖЕНИ:

Мерки:

1. Височина в см ___

2. Ханш в см ___

3. Талия в см ___

4. Тегло в кг ___

Определяне на % подкожна мазнина

1. Умножете ханша (см) x 0.55 = ___ минус 1 = ___ (A)

2. Умножете талията (см) x 0.29 = ___ минус 2 = ___ (B)

3. Съберете A + B = ___ (C)

4. Умножете височината (см) x 0.24 = ___(D)

5. Извадете D от C, тогава извадете още 10: (C – D) – 10 = ___ % мазнина

Сега ако желаете да разберете този процент на колко кг мазнини се равнява, умножете го по теглото си:      

%мазнини х тегло = общо кг мазнини.

 

Приятно мерене и…който желае нека сподели резултатите 🙂 

П.П. Взимат се стойностите в отпуснато състояние.

П.П. 2 В Сайдбара е добавен калкулатор за лесно изчисляване без досадни сметки