Ароматите оказват сериозно влияние върху вашия сън

1
Добави коментар
blg
blg

Ароматите оказват сериозно влияние върху вашия сън

Учени от Хайделбергския университет в Германия достигнаха до този извод, след направеното продължително изследване. Според техните твърдения ароматите, които човек усеща докато спи, могат да повлияят на качеството на съня, а освен това и на сънищата. За да бъде вашия сън спокоен и качествен е необходимо в помещението, в което спите да ухае на чистота и пролет.
За целите на своето изследване, немските учени са използвали редица приятни аромати, като миризма на роза и цветя, както и множество неприятни миризми – например на развалено яйце, вкисната храна и други, които са вдишвани насън от участващите в експеримента.
Постигнатите резултати от направеното проучване демонстрират, че вдишваните по време на сън неприятни миризми водят до неприятни сънища, докато тези вдишвали приятните ухания на цветя имат далеч по-спокоен сън и сънуват приятни неща.
Този експеримент е първи по рода си, като до този момент съвременната медицина не разполага с категорични научни данни за въздействието на обонянието върху съня.
Обяснението на учените за направеното от тях откритие е, че всичко се крие в лигавицата на носа. Благодарение на нея до мозъка на човешкия организъм се изпращат сигнали, свързани с различните ухания.

Неприятните миризми водят до неспокоен сън и често пъти дори са причина за събуждане, докато благоприятните ухания поддържат спокоен и дълбок сън.
Немските учени направили въпросното изследване вече планират да използват своето откритие за разработването на специфична терапия насочена срещу безсънието и повишената тревожност.