Промените в Закона за потребителския кредит минаха на първо четене

14
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Депутатите приеха  на първо четене поправките в Закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП и народни представители от двете парламентарни групи.Промените предвиждат предсрочно погасяване без наказателна лихва на жилищни и ипотечни кредити след първата една година, а през първата година наказателната лихва да не може да е над 1%.

Забранява се на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно – такси и комисионни за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисионна за едно и също действие.

Предвижда се и възможност кредитополучателят да има право да избира дали да отговаря за кредита с цялото си имущество или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

След като промените влязат в сила в регулация ще попаднат и кредитите под 400 лв., които сега са извън обхвата на този закон.