Директен печат на тениски | DTG

1
Добави коментар
S360
S360

DTG (Direct-to-garment printing) е водеща технология при печата на тениски пред традиционния сито печат при малки и средни тиражи, а в много случаи, в зависимост от конкретни фактори конкурентна и при големи бройки. Въпреки това, още в самото начало е коректно да уточним, че сравнявайки технологиите за печат върху тениски, нещата не опират до това коя технология е „по-добра“, а главно до целите и нуждите на всеки един клиент.

Основните преимущества на DTG машините за печат е факта, че няма изискване за минимално количество, предлага уникалното създаване на персонализирани единични бройки, липсват ограничения в цветността и предлага по добро бяло от единичен удър при сито печата.

Благодарение на тази технология вече не е необходимо дизайнерите да опростяват своите идейни проекти заради редица усложнения при останалите технологии, които се отразяват и изключително много върху крайната цена. При директния печат върху тениски цветовата палитра е неограничена, което Ви позволява отпечатването както на едноцветни лога, така и на висококачествени изображения с фотореалистично качество. Тази технология за печат на тениски позволява създаването на меки щампи с ярки цветове, като предлага и отлична устойчивост при пране. Мастилата използвани в този вид принтери са изцяло на водна основа, екологично чисти и са напълно безвредни.
DTG печата намира приложение най-често при облекла, изработени от памук или памучни смеси, въпреки че през последните години с настъпването на новите технологии се забелязва развитие при печат върху тениски от синтетичен произход.
Директния печат върху текстил е отлично решение за реализиране на Вашите идеи върху голям набор от рекламни текстилни продукти – тениски, якета и суичъри, поли, бельо, хавлиени изделия, калъфки за възглавници, чанти, работно облекло и множество други текстилни изделия.
Забравяте за целия процес по подготовката за печат при ситопечата – филми, емулсии, ситорамки, ракели…работата с машините за директен печат на тениски е максимално опростена. При печата върху бели или по-светъли изделия начина, по който трябва да подготвите изображенията не се различава от подготовката при повечето видове печат.

За тъмен текстил е необходимо изображението да премине през няколко процедури за да се генерира бяла подложка. В повечето случаи RIP-овете (Raster Image Processor) на машините правят това автоматично, като производителите предлагат и плъгини към графичните програми, за да улеснят процеса, но за по-детайлна обработка Ви препоръчваме да обработите изображенията си ръчно, като по този начин ще им придадете доста по-качествен вид, което със сигурност ще бъде оценено като краен продукт.

Запознанството с машината ни за директен печат върху тениски показа, че възможността на RIP-а да калкулира всяко едно изображение на база цветност, наситеност и размер потвърждава абсолютно коректно данните, предоставени от производителя, което пък на свой ред позволява адекватно обмисляне на ценовата стратегия и възможност за гъвкавост при конкурирането с останалите технологии при по-големи тиражи. Други преимущества на по напредналите софтуери позволяват управляването на няколко машини от един RIP, допълнителни възможности за по-прецизна работа с цветовите профили, както и адекватно преглеждане на обработения файл преди отпечатване.
Въпреки всички изложени примери за преимуществата на DTG принтерите е добре да знаете, че печата при тях е процес, който изисква много внимателно отношение към редица фактори, от които зависи качеството на крайния продукт и коректната работа на машините.
Добре е да се знае, че температурата и влажността трябва да бъдат внимателно контролирани – физичните свойства на мастилата на водна основа ги прави изключително чувствителни при драстични промени в температурата и влажността на помещението, в което се използват. Ако въздухът в помещението например е прекалено голяма мастилото изсъхва бързо на печатащата глава, което е предпоставка за причиняване на запушване на дюзи, което пък на свой ред ще доведе до липсващи или груби линии в отпечатаното изображение. Препоръчително е температурата във работното помещение да бъде в рамките на 22-27 градуса, а влажността на въздуха в границите между 30-60 %
Ценовия клас при DTG принтерите може да варира от няколко хиляди, до няколко стотин хиляди лева в зависимост от марката, капацитета на производство, както и максималния размер на печат на текстилното изделие. Първоначалната инвестиция в консумативите за този тип машини би могъл да представлява сериозен финансов риск за един малък бизнес – DTG машина, топлинна преса, мастила, доставка и обучение и т.н. Неправилната работа с машината пък може да Ви донесе бързо непредвидени разходи за подмяна на важни елементи.

Процеса е значително по-бавен – въпреки че, както вече споменахме тази технология позволява значително по-бърза подготовка за печат, което пък позволява от своя страна директно преминаване от един тираж в друг. Основния проблем е, че ако за отпечатването на една бяла тениска ще загубите около минута за А4 при максимална резолюция, за следващия процес включващ преминаване на топлинната преса времето за престой е около 3,5 минути. При тъмните и част от цветните тениски, където е необходимо да се печата с бяла подложка процеса е значително по-бавен, като преминаването през всички етапи преди печат за подготовка на текстилното изделие и тези след него е възможно да надскочат и повече от 7-8 минути.

Предварителната обработка изисква умения, които не трябва да се пренебрегват, що се касае до цялостната нагласа за предлагане на един качествен продукт. Крайния потребител не знае, че преди подготвяне за печат на тъмен и цветен текстил, същия бива предварително третиран с течност, която подготвя повърхността на текстила за по-добро фиксиране на мастилата. За момента (до колкото сме запознати) все още няма модел DTG принтер, при който тази задължителна и досадна процедура да е прескочена. Изключително важно е намирането на „златната среда“ при използването на количеството необходимо за дадената дреха, но основния проблем е, че това количество варира между различните марки, модели, цветове, че дори и партиди. В момента на пазара вече има автоматични машини за предварителна обработка, което позволява значително по-контролирано и качествено прилагане на течността, но цената им все още кара голяма част от ползващите DTG принтери да подминат тази „екстра“.

„Няма минимални поръчки“ ?! В момента сте озадачени, защото тази причина е посочена като един от факторите даващи предимство на технологията за директен печат върху текстил. Отговорът е изключително лесен, а именно че се пренебрегва факта, че за една тениска много често е възможно да загубите изключително много време в натоварения си график, за „образоване“  на клиента си, изчисляване цената на база подаден файл, обработка на същия този файл при необходимост от бяла подложка, подмяна на работната маса, ако размера е по-различен от използвания от Вас в предишния тираж, …да продължаваме ли – извода можете да го направите и сами.

„Иновативни технологии“ – още един нож с две остриета, който присъства както като предимство, така и като недодстатък при причините за инвестиране в DTG печата. Много от Вас са наясно, че за да се преборите с конкуренцията сте длъжни да се развивате и да инвестирате в най-новите печатни технологии. Държим да отбележим, на база опита си, че освен „новото“, в повечето случаи получавате и куп трудности и усложнения свързани с некоректни цветови профили, недообмислени функции, разминавания със спецификациите, множество „бъгове“ по софтуерите, които много често са плод на липсата на време за изчистване при припряността на производителите за да представят новите си машини и с които за съжаление дистрибуторите и сервизните техници в повечето случаи не са подготвени да се справят.

Избрания текстил от клиентите в повечето случаи е под всякаква критика. За съжаление, тази технология не е предназначена за печат върху всякакви видове по съдържание текстил. Мастилата работят максимално добре когато са приложени върху 100 % памук, затова е добре да се избягват смеси и не-памучни тъкани. От това зависи както качеството на печат, така и устойчивостта при последващите пранета на изделието. В зависимост от инидидуалната марка и цветовете и, резултатите могат да бъдат различни. Често срещана практика е да поръчате голямо количество тениски от едно място, а ако решите да проследите партидата да се окаже, че са с различен произход и за изработени в съвсем различна държава – въпреки, че носят отличителните белези на оригиналната марка, която сте поръчали. Добре е когато намерите качествен текстил, при който имате постоянно качество при печат да се придържате към него и да насърчавате и клиентите си да направят същото. Естествено, най-добрата политика е да не се допускат компромиси и да се съсредоточите върху предлагане на услуга само на Ваши тениски – това е единствения начин да осигурите безкомпромисно качество на клиентите си и да защитите репутацията си.