Лудите на стадиона 2582

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

България е далеч от световното първенство.

Но направим ли мондиал за треньорски щуротии край терена, можем да се борим и за първото място.

Вътрешната конкуренция е огромна – приятелите Велислав Вуцов и Константин Папазов изглеждат с едни гърди напред. Баскеболното явление Тити неведнъж е казвал откровено: „Главата ми е една голяма оранжева топка“. Толкова сърцето му бие за играта. Но колко лудости бликнаха през годините от „топката“, а със сигурност без Папазов баскетболът у нас нямаше да е толкова интересен за зрителите. Преди дни вулканът от емоции с име Тити изригна във водопад обиди и удари шамар на човек от ръководството на „Рилски спортист“ след мач на неговия баскетболен „Левски“ за Купата на България.

Наказаха го сурово, а това далеч не е прецедент в кариерата на Тити.

Дни по-късно той бе в състояние на крачка от пълния екстаз, влезе в агитката на „сините“, взе мегафона и даде тон за песни, легна на пода в залата, целуваше емблемата…

А преди години се помни как след двубой с „Панатинайкос“ Тити легна по гръб в центъра на залата и зареди монолог по микрофон, пак в изблик на еуфория. И още десетки случки, скандали, монолози, от които хем се смееш до сълзи, хем наистина ти е до плач.

Неговият брат по темперамент Вили Вуцов не може да преброи щуротиите, които е извършил.

На мач „Марек“ – ЦСКА (2:2) през 2004 година треньорът не видя втория гол на отбора си – беше се качил на ограда и като Кинг Конг, обърнат към публиката, се биеше в гърдите – радост от първото попадение минута по-рано.

След края на същия мач Вили нареди един от незабравимите монолози в новото време на спорта ни:

„Ако този престъпник съдията го сложат на бесилото, лично аз ще му ритна столчето…! Този гад-бляд… Тези бандити не могат да ни вкарат гол до 3028-а година…“

Причина за Вуцовия гняв бе изравнителният гол на ЦСКА, вкаран след игра с ръка на Стойко Сакалиев.

Ето ви и един пример на разбор в съблекалнята на Вили. – Сега ще им направим дисекция – казва треньорът. И пита един от футболистите: „Ей, ти знаеш ли какво е дисекция?“ – Не знам – плахо отговорил играчът. – Много си глупав – изкрещява Вуцов. – Ще ги разчленим!

Като треньор на „Славия“ треньорът води отбора на мач на стадион „Българска армия“, където в центъра на терена дни по-рано е изкопан гроб от феновете, протестиращи срещу бившите шефове от „Титан“. Дупката е запълнена за двубоя, но още личи къде е била.

„Внимавай да не паднеш в гроба – вика Вуцов към един от футболистите. – Толкова си кьорав, че и със свещ няма да успееш да излезеш.“

Култов остава и случай от лагер в Анталия, когато Вуцов се обиди на отбора си и не догледа контролата „Славия“ – „Анжи“. Малко преди края руснаците вкараха гол и Вили изригна: „Слабаци, не мога да ви гледам!“ И влезе в автобуса. Докато бе треньор на „Марек“, ексцентрикът заформи лаф с един от привържениците, който му подари бутилка от своята домашна ракия.

Един от емблематичните „луди“ край терена е Димитър Димитров. Вечен остава споменът от дербито „Литекс“ – „Левски“ през 1998-а. Тогава, като треньор на „оранжевите“, Херо изтича 50-ина метра и бръкна със среден пръст в ухото на Томас Лафчис, президента на „сините“. Шефът не остана длъжен и с мощен ритник в задните части прати Димитров обратно към неговата скамейка.

По същото време тогавашната звезда на „Литекс“ Албан Буши влезе в конфликт с треньора. И го заплаши, че албанската мафия ще му отмъсти, че не играе, някъде из Балкана.

С годините Херо улегна. Но не напълно! Преди две години Димитров се сби със своя футболист в „Черноморец“ – сегашния национал Венцислав Христов. При смяната му нападателят поиска обяснение защо го псува. Думите разгневиха Херо и двамата се хванаха за гушите. В началото на новия век Димитров, тогава в „Локомотив“ (Пд), показа, че не е забравил шута на Лафчис. И показа нагледно упражнението в задните части на Екундайо Джайеоба на мач за купата срещу ЦСКА.

Мътните 90 години на миналия век родиха и историята с маркуча. Като спортен директор на „Левски“ Андрей Желязков взе маркуч за поливане на националния стадион и поиска с него да удуши съдията на мач срещу „Нефтохимик“.

Емил Велев-Кокала също влезе във фолклора. Първо на мач на „Левски“ срещу „Локомотив“ (Мз) треньорът изригна към нападателя Георги Христов след негов пропуск. Без да осъзнава, че в близост има камера и микрофони за пряко телевизионно предаване, изстреля на висок глас Кокала: „Ей, голям ташак* сме“ и втрещи ефира. През 2011 година Велев показа среден пръст на публиката на ЦСКА, която го освиркваше бурно. Но скритичко, подпирайки ръка на скамейката. Все пак се видя ясно…

Сегашният наставник на „Левски“ Антони Здравков минава за спокоен човек. Но и неговите нерви не издържаха. Бесен от съдийството като треньор на „Ботев“ (Вр) срещу ЦСКА, Здравков опита да скъса пластмасовите картони на рефера и бе изгонен. Един от символите на ЦСКА – Стойчо Младенов, също има свои емоционални изригвания, както и своят безспорен връх. През 2003 година след мач с „Рилски спортист“ (1:1) екзекуторът на „Ливърпул“ седна на маса за пресконференции заедно с колегата Михаил Вълчев – спокоен и тих човек.

Подразнен от журналистически въпрос, Стойчо удари с всичка сила с юмрук по пластмасовата маса, която подскочи, и изкрещя: „Колкото и да не искате, ЦСКА ще стане шампион!“ Репортерите, а и нищо неподозиращият Вълчев, подскочиха от уплаха, а след това заканата на „червения“ треньор се сбъдна.

Младенов е експлозивен и не обича да премълчава, когато мисли, че тимът му е ощетен. Наставникът е гонен два пъти от скамейката и изкарван с полиция в последните 2 години. Той изригна срещу рефера на мач с „Лудогорец“ в Разград, където се решаваше титлата (2012 г.). После бе изведен и отправи куп тежки думи и към съдията на мача „Черно море“ – ЦСКА (2:1) миналата есен.

Друг „червен“ наставник – сърбинът Миодраг Йешич, често повеждаше лични „кръстоносни походи“ срещу съдии, ръководители, че и собствения си клуб. Той вероятно е единственият в историята на родния футбол, свикал пресконференция, за да говори специално срещу прекия си началник Стефан Орманджиев.

А помните ли онзи странен италиански треньор Енрико Пичоне? Човекът бе наставник на „Ботев“ в мътните времена на боса Димитър Христолов, когато тимът изпадна в „Б“ група. Но Пичоне написа история и прекрати серия от 9 години без победа в пловдивското дерби с 1:0 над „Локомотив“. След което нахлу с мощен спринт на игрището, взе знаме от агитката, заби го в тревата, падна по очи пред феновете… А дни по-късно си татуира на лявото рамо емблемата на „Ботев“.

Ето така се става легенда в очите на ултрасите!

Да избягаме за малко от футбола. Николай Желев-Монголеца не е популярна личност. Но се прочу на финал по водна топка през 2008 година. Треньорът на детския отбор на ЦСКА играеше в мъжкия. Ядосан от загубата с 2:3 от „Черно море“ Монголеца се обърна към публиката, наведе се и свали гащите си.

После беше изваден доживот от федерацията, но по-късно помилван.

В Италия бият играчи, в Англия ги удрят с глава

Щуротии се случват и в най-хубавите първенства. Най-скорошният пример е в Англия. Треньорът на „Нюкасъл“ Алън Пардю заби една глава на Дейвид Мейлър от „Хъл“. Преди това мениджърът опита да му попречи да изпълни тъч. Засега клубната глоба е 100 000 паунда, а разследването на футболната асоциация може да забрани на Пардю да води „свраките“ до края на сезона.

Значително по-атрактивно се представи бившият треньор на „Фиорентина“ Делио Роси. При загуба от „Новара“ наставникът реши да смени сръбския футболист Адам Лялич. Нападателят саркастично изръкопляска, но това му струваше публичен побой от треньора. „Фиорентина“ уволни Роси, а федерацията му забрани да работи във футбола за три месеца.

Единственият треньорски престой на аржентинеца Нелсон Вивас завърши с размяна на шамари с фен на „Килмес“. Явно обиден от реплики от трибуните, бившият играч на „Арсенал“ се затича към виновния запалянко и започна да го налага. Няколко дни по-късно беше уволнен. Със златни букви в историята на лудите отдавна се е записал Паоло ди Канио. Като футболист италианецът не криеше симпатиите си към нацизма и плащаше глоби. Докато беше треньор в „Суиндън“ неговият футболист Леон Кларк нападна кондиционния специалист в тима по време на мач за купата срещу „Саутхемптън“. Ди Канио се хвърли с юмруци върху играча си и в защита на колегата. Жозе Моуриньо е специален не само с разбиранията си за футбол. Като треньор на „Реал“ (Мадрид) португалецът участва в масов бой с играчи и треньори на „Барселона“. Камерите заснеха как опитва да бръкне в окото на Тито Вилянова, тогава помощник на Пеп Гуардиола при каталунците.

Луд е и си го признава. Това важи за Юрген Клоп, треньорът на „Борусия“ (Дортмунд). „Държах се като маймуна“, каза германецът след загубата от „Наполи“ в Шампионската лига този сезон с 1:2. Тогава Клоп бе изгонен и наказан за 2 мача от УЕФА.

Вулканът Ото вдига Кобрата

Мачовете на Кубрат Пулев са атракция и се чакат от цяла България. Но култова част от тях остава встрани от прожекторите.

На почивките между рундовете един дребничък, леко плешив човек, лудее край Кобрата и го надъхва по особено атрактивен начин.

Треньорът Ото Рамин реди с тембъра си, който може да вдигне за битка и дремещ от стотина години дъб.

„Удари го през средата, здраво удряй – реди Ото на немски, а аудиторията е смаяна. Малкият, но железен наставник командва огромния боксьор. – Не му давай да диша, атакувай.“

Мотивиращата реч е придружена с отсечени и агресивни движения с ръцете, илюстриращи как и къде Кобрата да уязви противника. С такъв треньор не е чудно защо Пулев още няма загуба в профибокса!

Марадона поиска френска любов

„За всички вас, които говорехте срещу мен и отбора: Направете ми фелацио!“. Това изкрещя в микрофон на репортера на националната телевизия на Аржентина Диего Марадона преди повече от 4 години. Преди това се бе плъзнал по корем на терена под дъжда в Монтевидео, където аржентинският тим спечели с 1:0.

Когато говори футболен Бог, ругатните се преглъщат. Марадона обиди журналистите и специалистите в страната, които предричаха, че воденият от Дон Диего тим няма да стигне Мондиал 2010.

Марадона е на такава почит в родината си, че може да си позволи много повече. Репортерите на „Труд“ бяха сред същинасите свидетели в базата на Аржентина на същото световно, когато Диего се успа за тренировка и отборът чинно го чакаше пред автобуса. Кой има смелост да иде да събуди Него?

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти