Любовните уроци, на които всяка майка трябва да научи дъщеря си

8
Добави коментар

Има уроци, които всяка майка трябва да предаде на дъщеря си. Особено по отношение на любовта. Чрез умелото побутване по криволичещите пътеки на живота и съпричастието с големите проблеми на малкото момиче, връзката между майка и дъщеря не само става по-силна, но помага на „зелената“ в емоционалната сфера душа да излиза с вдигната глава от конфликтите и разочарованията. Ето кои са най-важните любовни уроци, на които трябва да научите дъщеря си.

Връзката между майка и дъщеря е безусловна. И без значение дали общуването помежду им протича гладко или е на ръба на конфликта, житейският опит на едната и нуждата от насока на другата рано или късно ги среща в една точка. Защото любовните уроци, предавани от поколение на поколение, са безценен подарък, продиктуван от най-висшата форма на любов – майчината. Ето най-важните от тях:

„Бъди себе си“. Това е съветът, който на една майка не бива да й омръзва да повтаря. Всяко момиче иска да вярва, че човекът до нея я обича заради това, което е. Научете вашето, че всеки, който иска да я моделира по своя представа, не заслужава място в живота й.
„Уважавай себе си, за да те уважават другите“. Както партньорът, така и всички останали. Когато дъщеря ви се стреми към самоусъвършенстване и се грижи за нуждите си, то съвсем естествено ще търси човек като себе си. И няма да се задоволява с по-малко.
„Не губи себе си във връзката“. Любовта често кара човек да се възприема като едно цяло с партньора, а без него – като изгубена и самотна личност. Напомняйте на дъщеря си, че не бива да губи връзка с интересите и приятелите си и че в една пълноценна връзка има място за любов към себе си и другите, без това да пречи на любовта към половинката.
„Тялото заслужава удоволствие“. Урок „табу”, но задължителен за всяка майка. Тялото не е създадено само, за да бъде обект на желание и преследване от страна на срещуположния пол. То е преди всичко собственост, която трябва да познаваме и обичаме. Затова, когато дъщеря ви навлезе в пубертета и се загледа с безпокойство в огледалото, отворете темата за секса със спокоен и позитивен тон. Ако подходите правилно, ще ви бъде благодарна цял живот.

„Бъди във връзката по правилните причини“. Майката трябва да научи дъщеря си кои са стълбовете на една връзка – обич, всеотдайност, честност. Ако някой от тях липсва, то тя няма да бъде щастлива. Самотата, външният натиск или общите приятели не трябва да бъдат основание за връзка, която я ощетява емоционално. Желателно е да проведете този разговор преди да има необходимост от него. Така момичето ви ще бъде подготвено и ще има психологическата устойчивост да преодолее раздялата.

„Събирай парченцата от разбитото си сърце“. Най-силна нужда от майчина подкрепа има разбитото сърце на дъщерята. Ще я изправите на крака, ако освен топла прегръдка и рамо, на което да поплаче, й предадете първия болезнен урок на раздялата – най-трайният за нея. Защото начинът, по който ще премине през първото си интимно разочарование ще оформи бъдещите й взаимоотношения. Ще я научи от какво има нужда, какви компромиси е склонна да направи и кога да си тръгне.
„Не преследвай“. Жените имаме тази склонност, но това не значи, че тя е неконтролируема. Нека дъщеря ви запомни, че любовта не се търси. Тя изненадва, когато най-малко я очакваме, а всъщност точно, когато сме готови за нея. И ако срещайки я, остави човека до себе си да диша, без да го преследва и обсебва, то сте си свършили добре работата.
„Доверявай се“. Не сляпо, но доверието е ключът към добрите отношения с близките и партньора. Научете дъщеря си да подхожда с отворено сърце към връзките си, защото съмненията и ревността ще я превърнат в човек, който тя не би искала да вижда отстрани. Ако изградите пълноценна духовна връзка с вашето момиче, то напътствията и подкрепата ви ще бъдат от голямо значение за нея.

Важно е да разберете, че не бива постоянно да натрапвате своите житейски възгледи и да контролирате любовния живот на дъщеря си. Вие можете единствено да й бъдете пътеводна светлина, която само ако иска, тя може да следва. Дори когато прави грешки, не я съдете, а се опитайте да й помогнете като я изслушате, успокоите, помилвате. Тя има нужда от подкрепа, не от съдник. И дори и има пукнатини в отношенията ви запомнете едно: бъдете нейна приятелка.