Как болниците крадат милиони с измислени инфаркти?

13
Добави коментар
boleyn
boleyn

Как болниците крадат милиони с измислени инфаркти?

Точат пари и от държавата, и от пациенти

Мафиотска задруга на „белите престилки“ е източила десетки милиони левове от Здравната каса чрез фиктивни кардиологични манипулации. В дъното на лекарската афера, която вече е разследвана от компетентните органи, стои веригата от частни болници „Български кардиологичен институт“, която владее специализирани клиники за инвазивна кардиология в Плевен, Велико Търново, Шумен, Видин, Ямбол и Варна.

Собственик на веригата клиники за инвазивна кардиология „Български кардиологичен институт“ е олигархът Тихомир Каменов, шеф на „Търговска лига – Национален аптечен център“ и могъщата „Чайкафарма“. През последните години Тихомир Каменов съумя да се утвърди като безспорен бос №1 в здравния бизнес, задминавайки дори недостижимия Огнян Донев – той владее почти всички сектори в здравеопазването и в производствената фармацевтична индустрия.

От „ремонт“ на болни сърца и оказване на спешна медицинска помощ специализираните частни клиники печелят баснословни суми, плащани им по договор от Здравната каса. Апетитната хапка е толкова голяма, че кардиологичните клиники умело манипулират данните за свои пациенти и тенденциозно завишават бройката на лекуваните.

„Здравната каса от години се източва чрез диагнози, които кардиолозите в няколко болници от веригата поставят. Най-често се краде от фалшиви данни за хронична исхемична болест на сърцето, остър коронарен синдром, инфаркт на миокарда, сърдечни пороци, сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения и хипертония“, разкрива източник от Министерството на здравеопазването.

Най-скандалната афера, която вече е дадена на прокуратурата, е свързана със Специализираната болница за активно лечение по кардиология СБАЛК в Плевен. Според данни от разследването, масова практика в тамошната специализирана клиника по инвазивна кардиология е да се манипулират данните от контрапулсатора. Това е устройство-помпа, която се слага в аортата на пациента и подобрява кръвоснабдяването на сърцето.

По стандарта за кардиология, който е изискуем, инвазивните лаборатории трябва да бъдат максимум на 90 минути от най-близката кардиохирургия. Въпросните 90 минути са задължително международно изискване за клиниките, извършващи инвазивна кардиология. На тези условия по категоричен начин не отговаря болницата във Велико Търново, както и инвазивната кардиология в габровската държавна болница. Времето обаче е непосилно за няколко от клиниките в Северозападна България, които нарушават закона и застрашават живота на хиляди българи, само за да лапнат парите, отпускани от Здравната каса.

„Измамата е огромна – освен че лъжат с контрапулсатора, кардиолозите мамят институциите с фалшиви дискове със запис от инвазивно изследване. Дисковете са внесени контрабандно от Чехия и чрез тях се лъже за оказвана спешна медицинска помощ“, категорични са запознати с наглата далавера.

В много случаи лъжата се оказва фатална за пациента, тъй като хора с инфаркти са карани с линейки на Спешна помощ в отдалечени градове, където са болниците на „Български кардиологичен институт“.

„Хора с инфаркт или с инсулт от Видин трябва да бъдат хоспитализирани във Враца, но вместо това линейката ги
отвежда в Плевен. Ако има повикване от Троян, линейката взима агонизиращия и прескача град Ловеч, където също има кардиологична клиника, за да закара пациента в кардиологичната клиника в Плевен. Заради това безобразие има няколко регистрирани смъртни случая…“, разкриват потресаващи подробности за дейността на медицинския „Октопод“ възмутени лекари.

Много родни кардиолози роптаят под сурдинка и от квалификацията на свои колеги от Чехия, назначени в частни клиники в Северозападна България.

„Техните умения са под въпрос, да не говорим за морала им. Третират сърдечно болните у нас като овце, които трябва да стрижат, за да прибират парите от Здравната каса“, погнусен е от аферата с оказваната първа помощ на покосените от инфаркт и инсулт в Плевенския регион медицински работник.

Компетентните органи вече разследват няколко смъртни случая с пациенти в кардиологични клиники. Последният известен такъв е на възрастен човек от Ямбол.