Стефан Данаилов призна и неуспехите си

16
Добави коментар
plam
plam

По време на четиригодишното управление на тройната коалиция инвестициите в култура нараснали от 25 млн. при предишния мандат на 75 млн. лв., отчете пред журналисти министърът на културата в оставка Стефан Данаилов.

За разлика от повечето други министри професорът говори и за неуспехите си.

Министерството на културата не успя да защити пред правителството и пред парламента необходимостта от създаване на национален фонд за откупки за ценни находки за музейните колекции, както и на национален фонд за откупуване на съвременни шедьоври на българското изобразително изкуство, каза той.

Данаилов призна, че не е било направено национално филмово хранилище, макар за него да е била водена тригодишна битка.

Не успяхме да завършим втория етап от  дигитализацията на музеите и на мрежата от галерии, посочи  министърът с най-висок рейтинг на одобрение в отиващия си кабинет.

Той не пропусна да каже, че в парамента не са били извършени нужните промени в Закона за меценатството. Министерството на културата не успяло да защити балансирани правила за всички  участници в процеса на субсидираното от бюджета филмопроизводство, тъй като имало големи противоречия.

За периода 2005-2009 г. за култура от държавния бюджет и от допълнителни субсидии са били отделени близо 649 млн. лв.и това е 0.8% от БВП, отчете Данаилов.

Средствата за българско кино са се увеличили от 2 млн. лв. на 16 млн. лв., а парите за читалищата са нараснали от 24 млн. лв. в началото на мандата на 48 млн. лв. сега. За подпомагане на издаването на български книги вече се отделят почти 1.3 млн. лв. годишно, за превод на наши автори в чужбина – 600 хил. лв.

Като успех министърът отчете и нарастването на заплатите в министерството  с 29%, както и факта, че е била предоставена свобода на директорите на културни институти сами да определят заплатите на подчинените си.

Надявам се при евентуална корекция на бюджета да убедя колегите си да не посягат на културата, каза Данаилов, който е избран за депутат от БСП в 41-ото Народно събрание.

Популярният актьор съобщи, че ще продължи да преподава в НАТФИЗ и че в момента има две предложения за участие в нови спектакли.

Той разчита на новия министър на културата – скулпторът Вежди Рашидов, да продължи реформите, „защото не е от мълчаливите и ще може да защити интересите на хората от различните изкуства“.