10 непознати ястия от националната ни кухня

28
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Кулинарните традиции са част от културно-историческото ни наследство. Те са неотделима част от обичаите, ритуалите и начина на живот и на някогашния, и на съвременния българин. Всички знаем с колко и какви ястия се посреща Бъдни вечер, как се подготвят Месни и Сирни Заговезни, какво се приготвя за Великден и Гергьовден. Всяко семейство пази интересни рецепти от баби и прабаби, а от дядовци и прадядовци се предава майсторлъка в правенето на домашни вино и ракия. Има обаче позабравени блюда от традиционната българска кухня, чиито названия (преводими или непреводими) вече нищо не ни говорят. Например: Ламония, Мелес долма, Баедия и т.н. Те дори звучат екзотично, сякаш не са на български език.

Вижте 10 такива ястия, от които можете да съставите цяло меню – супи, основни, десерти…

1. Куркуда – люта зимна чорба от свинско месо, кисело зеле и ориз.

2. Крокмач – предястие от люти чушки, овче мляко и сирене, което се получава по сложна рецепта и е готово за консумация чак след една седмица.

3. Чомлек – пикантна яхния от телешко месо, която се готви в пръстен гювеч.

4. Тархана – ястие от овче месо, готвено с фасул и сгъстено с царевично брашно.

5. Покрекло – дълготрайно ястие от свинско месо и вътрешности, консервирано в сос и запечатано с мазнина.

6. Лопушки – големи по размер сърми, завити в листа от лапад, с плънка от риба, лук, парченца сланина, домати и подправки.

7. Франкано – Запържени в масло и овкусени с подправки просеничени трохи.

8. Разтривунка – малки топчета от тесто, замесено с кайма и подправки, които се сваряват във вода, а после се заливат с разтопено масло и поръсват с червен и черен пипер.

9. Комбасто – българска версия на плодовата пита, със задушена в масло и захаросана тиква.

10. Кадън Гьобек – сиропирани дребни сладки с вдлъбнатина в средата, в която се слагат орехови или бадемови ядки, може и стафиди.

Коментари

коментар(а)

Подобни: българска кухня, кухня, храна