Мтел подкрепя Международния фестивал “Мартенски музикални дни” в Русе

2
Добави коментар
raichka
raichka

13 Март 2014г.

 54-тото издание на Международния фестивал “Мартенски музикални дни” ще се проведе с подкрепата на Мтел. Фестивалът започва на 15 март в Русе и ще продължи до края на месеца.
Програмата на фестивала ще предложи 12 ансамблови проекта, 6 оркестрови програми, един оперен спектакъл и 11 международни продукции, повечето от които са премиерни за България. На русенската сцена ще се проведат 23 събития с участието на 630 изпълнители от 15 държави.
За първи път в България ще гостуват световноизвестната кларнетистка Шарон Кам със своя ансамбъл, шведските перкусионисти “Кроумата” и прочутият Венециански бароков ансамбъл с един от големите майстори на бароковата цигулка Джулиано Карминьола. Участие ще вземат и оркестърът “PKF – Прага филхармония” със знаменития виолончелист Миша Майски, младите надежди на немската музикална сцена “Берлин каунтърпойнт”, струнният квартет “Мингет” и редица други артисти от българската и европейска музикална сцена.
Историята на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе започва през 1961 година. През годините на русенската сцена са гостували Букурещката филхармония, Букурещкият радиооркестър, Санкт Петербургската филхармония, Д. Шостакович, С. Рихтер, К. Мазур, Г. Рождественски и редица други музикални знаменитости. Международният фестивал в Русе членува в най-голямата фестивална мрежа в света – Европейската фестивална асоциация (EFA).