Учени търсят обяснение за мистериозни светлини при мощни земетресения

2
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Учени смятат, че са намерили възможно обяснение за мистериозните ярки проблясъци, които предхождат или съпътстват някои мощни земетресения, съобщи Би Би Си.

Такива необясними светлини били забелязани моменти преди голямото земетресение през 2008 г. в Китай и наскоро в Италия. Вижте видео от феномена по-време на земетресение в Япония през 2011 г.

Изследователите смятат, че светлината може да е резултат от движението и триенето на земните пластове, което генерира огромен заряд от статично електричество.

„Първото ни подозрение беше, че става въпрос за грешка“, казва проф. Трой Шинброт от Университета Рутгерс.

Впоследствие обаче учените провели серия експерименти с изненадващи резултати. За да симулират условията на земетресение, те използвали контейнер, напълнен с брашно. Той бил подложен на разклащане, докато в брашното се образували бразди. Оказало се, че само това движение генерирало заряд от 200 волта.

„Не ми е известен механизъм, който може да го обясни. Това изглежда е нова физика“, казва проф. Шинброт.

Когато експериментът бил повторен с други материали в гранулирана форма, също се наблюдавало генериране на волтаж. Учените смятат, че ако подобно нещо се случва по геологичните разломи с частиците почва, то може да води до натрупване на електростатичен заряд от порядъка на милиони волтове. Зарядът от своя страна може да поражда светкавиците във въздуха. Вижте видео на явлението, заснето преди земетресението в Сечуан в Китай през 2008 г.

Истории за мистериозните светлини съществуват от поне 300 години, но като цяло тези сведения са пренебрегвани в научните среди. В последно време обаче – с все по-големия брой камери на мобилните устройства – видео на феномена се заснема и качва в интернет все по-често.

Изглежда светлините не се наблюдават при всяко голямо земетресение и учените искат да разберат защо. За целта изследователи в Турция поставили специални кули, които мерят електрическото напрежение над земетръсни зони. 

Те открили, че преди земетресения с магнитуд над 5 по Рихтер понякога се улавят изменения във волтажа. Но сигналът не винаги е един и същ и показва значителни вариации. 

„Ясно е, че има още много неща, които трябва да разберем“, казва проф. Шинброт.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!